© 2017 Bilgi Gezegeni - Tüm Hakları Saklıdır.

Bilginin Gezegeni

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Faydaları ve Zararları
  4. »
  5. Defne Yaprağının Faydaları

Defne Yaprağının Faydaları

Bilgin Bilgin - - 17 dk okuma süresi
647 0

Oldukça hoş kokulu olan defne yaprağı ve ya defne eski zamanlardan beri kullanılmakta olan ve mutfaklarda oldukça popüler olan bir baharattır. Efsanelere bile konu olan defne ağacı faydalarıyla her daim değer görmüştür.

Botanik olarak, lauraceae ailesine ait olan defne ağacının Latince adı laurus nobilis olarak bilinmektedir. Küçük Asya kökenli olduğu düşünülse de, defne ağacı Akdeniz ve Asya’nın diğer bölgelerine de yayılmıştır.

Defne ağacı, 30 metreye kadar büyüyen uzun boylu, konik ve yaprak dökmeyen bir ağaçtır.  Sarı veya yeşilimsi beyaz, yıldız şekilli çiçeklerden sonra morumsu koyu-yeşil tohum benzeri meyveler üretir. Yaprakları ise eliptik şekilli, parlak ve koyu yeşil renktedir.

Defne yaprağı yemek tariflerine eklendiğinde oldukça hoş ve aromalı bir lezzet vermektedir. Solan ve kurutulmuş yaprakları güçlü aromasını aylarca saklayabilmektedir. Kuru meyvesi ise bazı bölgelerde tat verici bir madde olarak kullanılmaktadır. (1)

Defne yaprağının sağlığa faydaları

Sindirim sağlığını destekler: Defne yaprakları vücuttaki toksinleri azalttığı, diüretik olduğu ve zehirli bir şey yendiğinde kusmayı uyarıcı olduğu için gastrointestinal sistem üzerinde çok güçlü bir etkisi bulunmaktadır. Ayrıca, defne yaprağında bulunan organik bileşikler mideyi yatıştırmakta, irritabl bağırsak sendromunu gidermekte ve Çölyak hastalığının semptomlarını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Karmaşık proteinlerinin bazıları sindirim için zor olabilmektedir, ancak defne yaprağı eşsiz enzimleri ile verimli sindirim sağlayıp besinlerin alınımını kolaylaştırır.

Üst solunum yollarına iyi gelir: Defne yaprağı uçucu yağlar içermesi nedeniyle merhemlere karıştırılıp çeşitli solunum koşullarının hafifletilmesi için göğüs üzerine uygulanmaktadır. Aynı zamanda, yapraklar lapa haline getirilip kullanılmaktadır. Defne yaprağı lapasını göğüs üzerine yayıp, gece boyunca kalmasına izin verin. Buharının solunması aromaterapik bir etki göstererek balgamı gevşetmektedir. Doğal bir antibakteriyel olması, solunum yollarında sıkışan bakterilerin temizlenmesini sağlamaktadır. (2)

Diyabete iyi gelir: Defne yaprağının kandaki glikoz, kolesterol ve trigliserid düzeylerini azaltmasının sonucu olarak, tip 2 diyabet tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur. Maksimum sonuç elde etmek için, yapraklar 30 gün boyunca kullanılabilmektedir. Vücuttaki şekeri düşürebilmesinin yanı sıra, kalbin işleyişini de olumlu yönde etkilemektedir. Defne yaprağındaki antioksidanlar insülinin verimli olarak işlemesini sağladığı için diyabetik insanlar için iyi bir seçim haline gelmektedir.

Kalp sağlığını destekler: Defne yaprağı güçlü bitkisel besinler içermesi nedeniyle kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlar. Rutin, salisilatlar, kafeik asit gibi bileşikler kalp sağlığını artırmak ve kalp fonksiyonları iyileştirmek için çalışmaktadır. Kalp hastalığı ve anksiyete durumunda, defne yaprağını su ile kaynatıp içmek yeterli olacaktır.

Kanserle mücadele eder: Defne yaprağı kafeik asit, kuersetin, öjenol içermesi nedeniyle farklı kanser türlerine karşı direnç sağlayan özellikler sergilemektedir. Defne yaprağı ayrıca, özellikle servikal kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemek için gösterilen bir fitobesin olan partenolit besinini içermektedir. (3)

Ağrıları hafifletir: Defne yapraklarından elde edilen yağ, iltihapla mücadele ettiği için zorlanma, burkulma, artrit ve romatizma ağrılarını hafifletir. Defne yaprağı migren ve baş ağrısını giderici olarak hareket etmektedir. Kan dolaşımını artırmak için de son derece yararlıdır. Eklemlerde hissedilen ağrı üzerine kullanılan defne yaprağı ağrıyı ve iltihabı rahatlatacaktır.

Yüksek tansiyona iyi gelir: Defne yaprağının diğer bir faydası hipertansiyona iyi gelmesidir. Suyla beraber kaynatılan defne yaprakları, rutin kan dolaşımının sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayarak yüksek tansiyon riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Defne yaprakları hipertansiyon için oldukça iyi bir seçimdir.

Kolesterole iyi gelir: Kolesterol vücudumuz için iyidir. Ancak, aşırı kolesterolün kötü etkisiyle karşılamamak için dikkatli olunmalıdır. Vücuttan kötü kolesterolün atılması içinse defne yaprağı bilinen en iyi ilaçlardan biridir. 10-15 adet defne yaprağını 1 bardak su haline gelene kadar 3 bardak su ile kaynatın. Süzün ve soğuduktan sonra için. Böylece kötü kolesterol için vücuda yardımcı olacaktır. (4)

Cilt sağlığını destekler: Defne yaprağı antioksidanlar ve α-pinen, β-pinen, limonen, linalol, metil kavikol, neral, α-terpineol ve kavikol gibi bir dizi antiseptik içermektedir.  Bu bileşiklerin cilt için faydalı olduğu tespit edilmiştir. Diğer yandan, defne yaprağı serbest radikallerin cilde vereceği hasara karşı cildi koruyabilen C vitaminini bünyesinde barındırmaktadır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Defne yaprağı zengin vitamin A ve C kaynağı olmanın yanı sıra çinko da içermektedir. Bu besin değerleri güçlü ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için bilinen en önemli üç madde olma özelliği taşımaktadır. C Vitamini (% 77.5) bağışıklık sistemini güçlendirerek ve beyaz kan hücrelerinin saldırganlıklarını artırır ve muhtemelen şimdiye kadar keşfedilmiş en güçlü antibakteriyel ve antiviral ajandır.

Uykusuzluğa iyi gelir: Defne yaprağının hafif yatıştırıcı özellikleri bulunmaktadır, bu nedenle sakinleştirici olarak kullanılmaktadır. Özellikle, uykusuzluğa yardımcı olmak için faydalıdır. Defne yaprağı uykusuzluğu tedavi etmek için bilinen en basit ve en etkili yöntemlerden biridir. (5)

Stresle mücadele eder: Defne de tıpkı fesleğen ve kekik gibi linalol içermektedir. Bunun nedenle, rahatlatıcı bir etkiye sahiptir ve yıllardır aromaterapide kullanılmaktadır. Stresin vücuttaki olumsuz etkisi linalol sayesinde yenilebilmektedir. Bağışıklık sistemine keyifli ve rahatlatıcı bir his vermeye yardımcı olmaktadır.

Menstrüel sorunlara iyi gelir: Menstrüel sorunlar özellikle genç kızlarda hormonal dengesizlik ve işlenmiş gıdaların tüketimi nedeniyle daha sık görülen bir sorun haline gelmiştir. Defne yaprağının düzenli olarak ağız yoluyla tüketimi ise düzenli menstrüasyona yardımcı olmaktadır. Defne yaprağı aynı zamanda aşırı deşarj durumunda da yararlı olabilmektedir.

Böbrek taşıyla mücadele eder: Defne yaprağı antioksidan olarak davranır. Bu nedenle, böbrek enfeksiyonları ve böbrek taşlarının tedavisine yardımcı olur. Defne yapraklarını suyla kaynatın ve suyunu süzün. Taşların boyutunu azaltmak ve oluşumunu önlemek için günde iki kez bu suyu içebilirsiniz. (6)

İshale iyi gelir: Yukarıdakilere ek olarak, defne yaprağı ishal için doğal bir ilaç olarak da kullanılmaktadır. İshal için piyasada bulunan birçok ilaç vardır, ancak çoğu yan etkilere de neden olmaktadır. Defne yaprağı ise bitkisel olduğu için ilaçlardan daha iyi olabilmektedir. (7)

Dişleri beyazlatır: Defne yaprakları doğal diş beyazlatıcı bileşenler içermektedir. Dişleri beyazlaşmak için ezilmiş ve toz haline getirilmiş defne yaprakları ile dişlerin üstü ovulur. En iyi sonuçları almak için haftada iki kez bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

Hamilelikte faydalıdır: Defne yaprağı folik asit açısından zengindir. Bu nedenle, doğum kusurlarından fetüsü korumak için hamile kadınlara defne yaprağı tüketimi önerilmektedir. Defne yaprağının hamilelikte yararlı olduğuna inanılmaktadır.

Saç sağlığını destekler: Defne yaprağı uçucu bileşikler içermesi nedeniyle kafa derisini tedavi etmekte ve kepek problemini ortadan kaldırmaktadır. Defne yaprağı parlak ve siyah saçların oluşması için saç köklerinin güçlendirilmesine yardımcı olmaktadır. Kaynatılan defne yaprağı suyunu kepekten kurtulmak için saçlarınıza uygulayın. (8)

Defne yağının faydaları

Defne yağı hem tatlı hem de baharatlı bir aromaya sahiptir. Fakat sağlığa faydalı olabilecek antiseptik, antibiyotik, ağrı kesici, anti-neuralgic, anti spazm, aperatif, büzücü, emmenagogue, ateş düşürücü ilaç, böcek ilacı, cholagogue, mide yatıştırıcı, terletici ve tonik özellikleri taşımaktadır.

  • Defne yağı, analjezik ve sıkılaştırıcı özelliklere sahiptir. Böylece etkilenen bölgelerde ağrı hissini azaltır. Büzücü olduğu için de kan damarlarında daralmanın sağlanması için yardımcı olur.
  • Defne yağı reglin başlaması için yardımcı olur ve daha düzenli bir regl yaşanmasını sağlar. Aynı zamanda ağrı, şişkinlik ve yorgunluk gibi adet dönemleri ile ilişkili diğer sorunları kolaylaştırır.
  • Defne yağı, enfeksiyonlar, ülser ve asiditeyi engelleyerek mide sağlığını korumaktadır.
  • Defne yağını saç toniği olarak kullanmak mükemmel bir seçimdir. Kafa derisini tedavi ederek, kepek sorununda kurtulmaya yardımcı olur. Aynı zamanda, hasarlı ve cansız saçların güçlenmesini sağlar.
  • Defne yağı aşırı olan gazı hafifletir. Karaciğer ve böbrekler üzerinde bir tonik görevi görerek sindirim sistemini düzenler.
  • Defne yağı ile yapılan masaj baş ağrısı ve migreni rahatlatmak için yardımcı olur.
  • Cilt enfeksiyonlarını tedavi eder. Hem antifungal hem de antibakteriyel olduğunda yaraları, çürükleri hatta böcek ısırıklarını iyileştirmek için topikal olarak uygulanır. (9)

Defne yaprağı çayının faydaları

Kurutulmuş ya da taze defne yaprakları ile hazırlanan defne yaprağı çayı bir dizi tıbbi özelliğe sahiptir. Keskin lezzeti ve güzel kokusu ile birlikte rahatlatıcı bir çay haline gelen defne yaprağı sağlığa birçok fayda sunmaktadır.

  • Defne yaprağı çayı A vitamini takviyesi yaparak, gözlerin sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Antioksidanlar ile dolu olan defne yaprağı çayı aynı zamanda cilt sağlığını destekler.
  • Niasin piridoksin, pantotenik asit ve riboflavin gibi B-kompleksleri barındıran defne yaprağı çayı sinir sisteminin düzgün işlemesini sağlamaktadır.
  • Taze defne yaprakları serbest radikallere karşı vücudu korumak için C vitamini (askorbik) asit içerir. Dahası, içindeki demir minerali kırmızı kan hücrelerinin üretimini böylece de bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler.
  • Defne yaprağı çayı potasyum desteği yapmaktadır. Diğer yandan, flavonoidler de içeren çay, kan basıncının kontrol altına alınmasını sağlar.
  • Defne yaprağı çayındaki rutin kafeik asitler kötü kolesterolü azaltarak kalbin korunmasını sağlamaktadır.
  • Çayda bulunan antioksidanlar kan şekeri kontrolünün sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Fakat diyabetik bireylerin doktora danışarak defne yaprağı çayı tüketmesi gerekmektedir.
  • Defne yaprağı çayı romatizmalı ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. İltihabı ve şişlikleri gidermede etkilidir.
  • Çayda bulunan ve organik bir bileşik olan linalol, vücutta bulunan stres hormonlarının düzeyinde bir azalma meydana getirmektedir.
  • Bir fincan sıcak defne yaprağı çayını yudumlarken balgam ve bronşit gibi solunum bozukluklarının giderilmesi sağlanır. Boğaz ağrısı, öksürük ve soğuk algınlığı için etkili bir çözümdür.
  • Linalol içeriği şişkinlik ve şişkinlik gibi sindirim sorunları ile ilgili faydalar sağlar.
  • İdrar uyarıcı olan defne yaprağı çayı zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Böbrek enfeksiyonları ve taş oluşumu ile mücadele eder.
  • Kateşin, kuersetin, öjenol, kafeik asit linalol ve partenolit gibi fitobesinler sayesinde defne yaprağı çayı serbest radikaller ile mücadele etmektedir. Bireysel çalışmalara göre, partenolit serviks kanseri hücrelerinin yayılmasını önleyebilmektedir.
  • Defne yaprağı çayı metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.
  • Defne yaprağı çayı terletici özelliklere sahip olduğu için ateşi düşürmek için faydalıdır. (10)

Defne yaprağının zararları

Defne yaprağı ya da defne yağı gıda miktarlarında tüketildiğinde çoğu insan için güvenli olarak kabul edilmektedir. Tıbbi miktarlarda kısa vadede ağız yoluyla alındığında da defne yaprağı muhtemelen güvenlidir. Bütün defne yaprağını yemeklerde kullandığınızda yemek piştikten sonra defne yaprağını yemekten çıkardığınızdan emin olun. Ağız yoluyla defne yaprağını tüketmek güvenli değildir. Defne yaprağı sindirilmemektedir, bu nedenle sindirim sistemine zarar verebilir. Boğaz ve bağırsağın iç yüzeyinde hasar yaratabilir.

Hamilelik ve emzirme: Hamile veya emzirme dönemindeyseniz, defne yaprağı tüketiminin güvenliği konusunda yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalmak için defne yaprağı tüketiminden kaçınmakta fayda vardır.

Diyabet: Defne yaprağı kan şekeri kontrolü ile etkileşime girebilmektedir. Eğer diyabetikseniz defne yaprağını ilaç olarak kullandığınızda kan şekeri düzeylerini devamlı takip edin.

Cerrahi: Defne yaprağı merkezi sinir sistemini (MSS) yavaşlatabilir. Ameliyat esnasında ve sonrasında kullanılan anestezi ve diğer ilaçlar ile kombine edildiğinde MSS çok yavaşlayabilir. Bu nedenle, zamanlanmış ameliyat tarihinden en az 2 hafta önce defne yaprağı tüketmeyi bırakın. (11)

Tavsiyeler

  • Defne yaprağı, kekik, adaçayı, zahter, kereviz, fesleğen ile bir araya getirip baharat olarak kullanılır. Et, tavuk ve balık yemeklerinde kullanılabilir.
  • Kurutulmuş defne yaprakları ile bitkisel bir çay hazırlanabilir.
  • Defne aynı zamanda ekmek sosu, domates sosu ve beşamelli gibi birçok klasik sosların önemli bir bileşendir. Defne yaprağı tatlı ekmekler, kremler ve tatlılarda kullanılabilir. (12)

İlgili Yazılar