© 2017 Bilgi Gezegeni - Tüm Hakları Saklıdır.

Bilginin Gezegeni

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Bilek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bilek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bilgin Bilgin - - 13 dk okuma süresi
222 0

Bilek ağrısı yaygın bir şikâyettir. Genellikle burkulmalardan veya ani yaralanmalardan kaynaklanan kırıklardan kaynaklanır.  Ancak bilek ağrısı, tekrarlayan stres, artrit ve karpal tünel sendromu gibi uzun vadeli problemlerden de kaynaklanabilir.

Oldukça çok faktör bilek ağrısına neden olabilir, kesin nedenini teşhis etmekle beraber bazen belirlemek bunu de zor olabilir. Ancak, doğru tedavi için doğru bir tanı gereklidir. (1)

Bilek ağrısının nedenleri

Karpal tünel sendromu: Bilek ağrısının yaygın bir nedeni karpal tünel sendromudur. Avuç içi, bilek, başparmak veya parmaklarınızda ağrıma, yanma, hissizlik veya karıncalanma hissedebilirsiniz. Başparmak kasları zayıflayabilir, bu da eşyaları kavramayı zorlaştırır. Ağrı dirseğinize kadar çıkabilir.

Karpal tünel sendromu, medyan sinirin şişmesi yüzünden bilekte sıkıştığında ortaya çıkar. Elin kısımlarına his ve hareket imkânı veren bilekteki sinir budur. Şişme şu durumlarda ortaya çıkabilir:

  • Bir bilgisayar klavyesinde yazmak, bilgisayar faresi kullanmak, raketli oyunlar veya hentbol oynamak, dikim yapmak, boyamak, yazmak veya titreşimli bir alet kullanmak gibi bileğin devamlı aynı hareketi yaptığı durumlar
  • Hamilelik, menopoz veya aşırı kilolu olma
  • Diyabet, adet öncesi sendrom, düşük aktif tiroid veya romatoid artrit olması

Yaralanma: Çürük ve şişme ile bilek ağrısı genellikle bir yaralanmanın işaretidir. Olası kırık kemik bulguları arasında deforme olmuş eklemler ve bilek, el veya parmağın hareket ettirilememesi sayılabilir. Bilekte ayrıca kıkırdak yaralanmaları da olabilir. Diğer yaygın yaralanmalar burkulma, gerginlik, tendinit ve bursittir.

Artrit: Artrit, bilek ağrısı, şişme ve sertliğin diğer bir yaygın nedenidir. Birçok artrit türü vardır:

  • Yaşla beraber gözlemlenen osteoartrit
  • Romatoid artrit genellikle bilekleri etkiler
  • Psoriyatik artrit sedef hastalığına eşlik eder
  • Enfeksiyöz artrit, tıbbi açıdan acil bir durumdur. Enfeksiyon bulguları, kızarıklık ve bilek ısısı, 37.7 ° C’nin üzerindeki ateş ve son dönemdeki hastalıkları içerir.

Diğer Sebepler

Gut: Vücudunuzun atık bir ürünü olan ürik asidi çok fazla üretmesi durumunda bu olur. Ürik asit, idrarla atılmak yerine eklemlerdeki kristalleri oluşturur.

Yalancı gut: Eklemlerde kalsiyum biriktiğinde ağrı, kızarıklık ve şişme meydana gelir. Bu durumdan genellikle bilekler ve dizler genellikle etkilenir. (2)

Bilek ağrısının belirtileri

Bilek ağrısına şu belirtiler eşlik edebilir:

  • Şişmiş parmaklar
  • Yumruk yapma veya nesneleri tutmada zorluk
  • Ellerde hissizlik veya karıncalanma hissi
  • Ağrı, uyuşma veya karıncalanma geceleri daha da kötüleşir
  • Eldeki ani, keskin acı
  • Bilekte şişme veya kızarıklık
  • Bilek yakınında hissedilen ortak bir sıcaklık

Bileğiniz sıcak ve kırmızıysa, ayrıca 100 ° F (37.8 ° C) üzerinde ateşiniz varsa derhal doktorunuzu arayın. Bu belirtiler, ciddi bir hastalık olan bulaşıcı artrite işaret edebilir. Bileğinizi hareket ettiremiyorsanız veya eliniz normal görünmüyorsa, derhal doktorunuza danışmalısınız. Bilekteki bir kemiği kırmış olabilirsiniz. (3)

Bilek ağrısının tedavisi

Bilek problemlerine uygulanan tedaviler, yaralanmanın türüne, konumuna ve şiddetine, yaşınıza ve genel sağlığınıza bağlı olarak büyük farklılıklar gösterir.

İlaçlar

İbuprofen (Advil, Motrin, diğerleri) ve asetaminofen (Tylenol, diğerleri) gibi verilen ağrı kesiciler, bilek ağrısının azalmasına yardımcı olabilir. Güçlü ağrı kesiciler reçeteyle kullanılabilir.

Terapi

Bir fizyoterapist, bilek yaralanmaları ve tendon problemleri için özel tedaviler ve egzersiz önerebilir. Ameliyata ihtiyacınız varsa, fizik tedavi uzmanınız operasyondan sonra rehabilitasyona yardımcı olabilir. Ayrıca, bileğinize zarar verebilecek işyeri faktörlerine yönelik ergonomik bir değerlendirmeden yararlanabilirsiniz.

Bileğinizde kırık bir kemikleriniz varsa, parçalar düzgün şekilde iyileştirilebilecek şekilde hizalanmalıdır. Bir dökme veya atel, iyileşirken kemik parçalarını bir arada tutmaya yardımcı olur.

Bileğinizde burkulma varsa veya gerginlik oluşmuşsa, iyileşirken yaralı tendon veya bağın korunması için atel kullanmanız gerekebilir. Ateller, tekrarlanan hareketlerden kaynaklanan aşırı yaralanmalar için özellikle yararlıdır.

Ameliyat

Bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Örnekler şunlardır:

  • Ağır kırık kemikler: Bir cerrah kemik parçalarını metal donanımla birleştirebilir.
  • Karpal Tünel Sendromu: Belirtileriniz şiddetli ise, sinir üzerindeki baskıyı hafifletmek için tünelin açık olması gerekebilir.
  • Tendon veya ligaman onarımı: Bazen rüptüre olmuş tendonları veya bağları onarmak için cerrahi müdehale gereklidir. (4)

Bilek ağrısı için tedavi yöntemleri

Buz: Enflamasyona maruz kaldıysanız, sıvı birikimini azaltmak ve şişme ihtimalini en aza indirmek için etkilenen bölgeye biraz buz uygulayın. Bununla birlikte, bir seferde bileğinizin 20 dakikadan fazla buza maruz kalmadığından emin olun.

Patates: Popüler ve etkili ev ilaçlarından biri, temiz bir şerit yardımıyla etkilenen bölgede haşlanmış ve püre haline getirilmiş patatesi uygulamaktır. Sıcak patates uzun süre sıcak kalır ve kan dolaşımını iyileştirir. (5)

Ananas: Bu meyve, ağrı azaltıcı özelliklere sahip olan bromelain adlı bir enzim içerir. Bunlar taze olarak yenilebilir. Zencefil, zerdeçal, papaya ve ananas kullanarak yapılan salatalar da ananası tüketmek için iyi bir seçenektir. Salatadaki zencefil, iltihaplanmayı azaltmada yardımcı proteolitik enzimler içerir.

Hardal tozu: Bir kap suyu ısıtın ve 2 tatlı kaşığı hardal tozunu suya ekleyin. Bileklerdeki hissizleşmeyi ve ağrıyı azaltmak için ellerinizi bu ılık suda 20 dakika bekletin. Kan dolaşımı artacak ve sert kaslar hafifleyecektir. Hardalın ısıtma özellikleri bulunmaktadır. Bu nedenle dolaşımı artıracaktır.

Zerdeçal: Zerdeçal oldukça güçlü onarıcı özellikleriyle bilinmektedir. Ilık sütün içine eklenen 1 çay kaşığı zerdeçal tozu uykudan önce ağrıyı azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bilekte uyuşma genellikle gece şiddetlenmektedir. Zerdeçallı su bu durumun kontrol altında tutulmasına destek olmaktadır. Avantajlarını artırmak için zerdeçallı süte 1 çay kaşığı doğal tereyağı katabilirsiniz. (6)

Epsom tuzu: Epsom tuzu magnezyum içeriği nedeniyle doğal bir kas gevşetici ve anti inflamatuardır. Ellerinizdeki ve bileklerinizdeki sıkılan kasları etkin bir şekilde rahatlatabilir. Derin bir küvete suyu doldurun ve bir bardağın yarısı kadar epsom tuzunu ekleyin. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca ellerinizi ve bileklerinizi ıslatın. Ağrı ve sertlikten kurtulana kadar haftada 2 veya 3 defa bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Hintyağı: Hintyağı bilek ağrısı tedavisinde iyi bir alternatiftir. Enflamasyonun azalmasına, ağrının bastırılmasına ve bileklerinizde normal işleyişin geri yüklenmesine yardımcı olabilir. Hint yağı ısıtın ve ellerinize ve parmaklarınıza uygulayın. Bileklerinizi, başparmaklarınızı, parmaklarınızı ve ellerinizin arkasına 10 ila 15 dakika masaj yapın. Ellerinizi bezle sarın ve bir saat bekletin. Bunu bir hafta boyunca veya günde bir kez iyileştirme gözlemlene kadar yapın. (7)

Tarçın: Tarçın, manganez, potasyum, B vitaminleri açısından oldukça güçlüdür. Bu nedenle, kollarınızdaki kan dolaşımını hızlandırır; uyuşukluk, ağrı ve karıncalanma hissini tedavi eden zengin bir besin kaynağı haline gelir. Alternatif olarak, bir çay kaşığı bal ve tarçın tozunu karıştırın ve rahatlama bulana kadar her sabah tüketin.

Keten tohumu yağı: Keten tohumu yağı, karpal tünel sendromu için mükemmel bir tedavi yöntemidir. İltihaplı sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur. Tek yapmanız gereken günlük diyetinize bir çay kaşığı keten tohumu yağı eklemektir.

Acı biber: Acı biber anti enflamatuar ve ağrı azaltıcı özelliklere sahip olan bir baharattır. Çeyrek fincan cilt losyonuna iki porsiyon acı biber tozu ekleyin, iyice karıştırın. Bilekteki ağrı azalana kadar etkilenen bölge üzerine düzenli olarak bu losyonu ovarak uygulayın. (8)

Omega 3: Omega 3, el, bilek ve diğer eklem ağrılarında en etkili ev ilaçlarından biri olarak bilinir. Omega 3, balıklarda bol bulunur. Omega 3, anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu için günlük diyetinize balık ekleyin.

Kiraz: Bazen osteoartrit eklemlerin, özellikle de bilek ve dizlerin şişmesine neden olur. Kirazları yemek ağrıyı azaltıp hareketliliği artırdığı için bilek ağrısı için en iyi doğal ev ilaçlarından biri olarak kabul edilir.

Yeşil çay: Yeşil çay, eklem ağrısını ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca, kemik yoğunluğunu iyileştirir ve kemik mukavemetini yönetir. 2 veya 3 bardak yeşil çay içmek aslında artrit semptomlarını önleyebilir ve kontrol edebilir. (9)

Sarı kantaron: Antidepresan olarak da bilinen bitki sarı kantaron otu, aynı zamanda sinir hasarını onarmaya ve karpal tünel sendromunun ağrı ve yanmasını azaltmaya yardımcı olabilir. (10)

Isı tedavisi: Buz mevcut değilse sıcak su kullanılmalıdır. Bu tedavi yönteminde sıcak suya batırılmış pamuklu bir bez veya ısıtma yüzeyi daldırılmalı ve etkilenen bölgeye uygulanmalıdır. (11)

Elma sirkesi: Elma sirkesi artritik ve alkalin oluşturan özelliklere sahiptir ve bu da artritin ellerdeki ağrısı ve sertliğini azaltmaya yardımcı olur. Her gün bir çorba kaşığı organik elma sirkesi ve biraz balı bir bardak ılık suya karıştırın ve için. Alternatif olarak, bir fincan sıcak elma sirkesi içinde çeyrek fincan veya bir buçuk çay kaşığı toz biber de karıştırın. Ağrılı eklemi yaklaşık 15 dakika kadar ıslatın ve sonra durulayın. İyileşme görene kadar günlük tekrarlayın.

Zeytinyağı: Zeytinyağı ile artrite bağlı iltihap arasında kuvvetli bir bağ vardır. Zeytinyağında bulunan oleokanital olarak bilinen özel bir bileşik, pro-inflamatuar COX-1 ve COX-2 enzimlerinin üretimini önlemeye yardımcı olur.

Sarımsak: Sarımsak eldeki artrit tedavisinde etkili bir başka katkı maddesidir. Artrit ile ilişkili ağrı ve iltihabı azaltan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Eklem ağrısı ve iltihabı hafifleten kükürt içerir. Artı, sarımsakta bulunan selenyum antiromatizmal etkilere sahiptir. (12)

Papatya çayı: Papatya çayı, karışık sinirleri sakinleştirmek için lezzetli bir tedavi olarak bilinir. Dahası, aktif bileşiklerin (chamazulene, cyclic ethers ve bisabolol) de anti inflamatuar etkiler vardır. Papatya, aynı zamanda apigenin bakımından zengindir. Karpal tünelden muzdarip olursanız, günde birkaç bardak papatya çayı içmelisiniz. (13)

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir