Küçük ağaçlar olarak da adlandırabileceğimiz bu sevimli ve yeşil sebze lahana grubuna girmektedir. Küçük küçük topçuklar halinde yuvarlak bir bitkidir. Yeşil renkte tıpkı bir çiçeği andırır. Haşlanarak kullanılmaktadır. Genellikle her iklimde yetişen dayanıklı bir bitkidir. Kış ve Sonbahar aylarının vazgeçilmezidir.
Brokolinin Faydaları Nelerdir?
- Vücutta detoks etkisi yaratır.
- C vitamini bakımından oldukça zengindir.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Toksinlerden arındırır.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Kansere karşı koruyucudur.
- Kalp sağlığını korur.
- Sindirim sistemine iyi gelir.
- Bağışıklığı güçlendirir.
- Kemik sağlığında önemli bir rol oynar.
- Şekeri dengeler.
- Cilde iyi gelir. Cildi yumuşatır.
- Yaraları iyileştirir.
- Gözleri güçlendirir.
Brokolinin Zararları Nelerdir?
Genel olarak brokolinin vücuda bir zararı bulunmamaktadır. Lahanagiller grubuna girdiğinden; gaz ve şişkinlik yapabilir. Yüksek oranda da lif içermektedir. Fakat yine de her besine olduğu gibi bu besine de alerjiniz olup olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Tüketirken uzmana başvurabilirsiniz.
Brokolinin Mutfakta Kullanımı Nasıldır?
Brokoli İngiliz ve İtalyan mutfağında olduğu kadar Türk mutfağında da kullanımı oldukça geniş ve yaygındır. Brokolinin kullanım alanları soteli yemekleri , makarnaların yanına sunumları ve salatalar ile çeşitlendirilebilir. Ayrıca görüntüsünden dolayı süsleme ve sunumda da oldukça geniş bir yere sahiptir. Yemeklerinizin yanında dekor sunum olarak da kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun…
Brokoli Nasıl Tüketilmelidir?
Brokoli yemeğini yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli şey içeriğinde ki etkilerin kaybolmamasıdır. Bunun için haşlayıp suyunu süzerek kullanmak yerine soteleyerek veya buharda pişirip suyunu kaybetmeyerek tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Sağlığınız açısından çok faydalı olacaktır.
Brokoliyi içerisine limon ,domates, sarımsak, zeytinyağı gibi yine faydalı besinler ile tüketebilirsiniz. Buharda pişirmiş olduğunuz brokolinin üzerine limon sıkıp ,zeytinyağı dökerek de tüketmeniz tavsiye edilir.
Ayrıca brokoliyi haşlayıp suyunu da yağ yakımı, zayıflamak ya da bağışıklığı güçlendirmek adına içerek tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun…
Brokoli Suyunun Faydaları Nelerdir?
Brokoli suyunun vücuda etkisi oldukça fazladır. Suyunu içerek de tüketeceğiniz brokolinin ; kansere karşı koruma etkisi, bağışıklığı güçlendirme, C vitamini, Lif kaynağı, kansızlığı ortadan kaldırma , cilt yapısına iyi gelme, göz sağlığına iyi gelme gibi etkileri bulunmaktadır.
Brokoli Suyu Zayıflatır mı?
Pek çok insan tarafından pek sevilmeyen fakat büyük bir şifa kaynağı olan bu besin zayıflamalarda ve diyetlerde kullanılmaktadır. Kokusu ve suyu her ne kadar sevilmese de büyük bir antioksidan kaynağıdır. Zayıflamada iddialı bir besindir. Çünkü içeriğinde ki lifler metabolizmayı hızlandırmaktadır.
Günde en fazla iki bardak olarak tüketeceğiniz brokoliyi sabah ve akşam aç karnına tüketmeniz gerekmektedir. Brokoliyi seçerken yeşil yapraklı olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Sararmış sebzeleri tüketmemeniz önerilmektedir. Haşlayarak suyunu tüketeceğiniz brokoli yağ yakmanızı sağlayacaktır. Bu işlemi 1 ay olarak uygulayabilirsiniz. Fakat her zaman olduğu gibi bir uzmana mutlaka danışmanız gerekmektedir.
Brokoli Kürü Nasıl Yapılır?
Evet yağ yaktıran brokoli kürünün nasıl yapıldığına gelelim. Yaklaşık yarım litre suya 2 dal taze ve yeşil yapraklı brokoliyi atalım. 10 dakika kadar haşlayalım. Günde iki öğün yani sabah aç karnına akşam aç karnına yemeklerden yarım saat önce içebilirsiniz. Dilerseniz içerisine bir iki damla limon damlatarak da tüketebilirsiniz. Kürü uygularken bir uzmana başvurmayı mutlaka ihmal etmeyin.
Brokolinin Cilt Sağlığına Faydası Var mıdır?
Evet bu yeşil küçük ağaçların cilde faydası bulunmaktadır. Güçlü bir antioksidan olduğundan vücutta ki yağları atar, cildimize ve metabolizmamıza etkisi büyüktür. C vitamini bakımından da güçlü olduğundan cildi yeniler , tazelik verir, saç ve kemikleri güçlendirir.
Brokoli Nasıl Yetiştirilir?
Brokolinin anavatanı İtalya olarak bilinmektedir. Türkiye’de de üretimi oldukça yaygındır. Lahana grubuna girdiğinden ve dayanıklı bir yapısı olduğundan çok fazla iklim ve toprak seçmemektedir. Hemen hemen her yerde yetişmektedir. Satın alacağınız tohumlarla bahçenizde deneyebilirsiniz. Öncelikle tohumları fidan haline getirip oradan dikeceğiniz alana fideleme işlemi yapmanız gerekmektedir. Suyunu ihmal etmeden yetiştireceğiniz brokoliler çiçek şeklinde açıp top haline gelene kadar yetiştirmelisiniz. Daha sonra köklerinden keserek hasat işlemine başlayabilirsiniz.