Nar; özellikle ılıman iklimlerde yetişen ağacı biraz çalılığı andıran kırmızı kabuklu küçük taneleri olan bir meyvedir. Nar üretimi Dünya’da en fazla Türkiye’de yapılmaktadır. Hafif ekşi ve tatlı olarak türleri bulunmaktadır. Mucizevi bir sağlık kaynağı olan nar; ilkbahar aylarında ağacı yeşerir, daha sonra kırmızı çiçekleri oluşur ve o çiçeklerin oluştuğu yerden narlar büyür. Hem çiçekleri hem meyvesi kırmızı renktedir. Narın kendisinden faydalanacağımız gibi çiçeklerinden de faydalanabiliriz. Uzun yıllardır alternatif tıpta çokça kullanılmaktadır. Ayrıca bazı inançlara göre bereketi de simgeler. Ev hanımlarımız dekor amaçlı da çok kullanmaktadır.
Narın Faydaları Nelerdir?
- Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir.
- Vücut bağışıklığını güçlendirir.
- İçeriğinde bulunan C vitamini sayesinde halsizliğe iyi gelmektedir.
- Güç kaynağıdır.
- Kadının doğurganlığını arttırır.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Cildi güzelleştirir.
- Saçlara parlaklık kazandırır.
- Tırnakları güçlendirir.
- İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
- Soğuk algınlığına iyi gelir.
- Doğal bir kalp ilacıdır.
- Kan dolaşımını hızlandırır.
- Antioksidan içeriği yüksektir.
Narın Zararları Nelerdir?
Narın çok ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat bazı kişilerde alerjik yan etkisi bulunabilir. Dilde şişme, boğazda tahriş, alerjik reaksiyonlar gibi… Bu gibi durumların önüne geçmek için alerjimiz olup olmadığını bilerek tüketmeli ve mutlaka bir uzmandan yardım almalıyız.
Nar Nasıl Tüketilmelidir?
Nar hem meyve olarak hem çay olarak tüketilebilir. Meyve olarak tüketirken dikkat etmemiz gerek çok fazla bıçak darbesi alınmaması gerektiği olabildiğince doğal tüketilmelidir. Ne kadar çok bıçak darbesi alırsa o kadar çok etkisini kaybetmektedir. Bu tüm doğal yiyecekler için geçerlidir. İkiye bölüp tanelerini, ayıklayarak ve çekirdeklerini çiğneyerek tüketebiliriz.
Çay olarak ise; ilkbaharda açan çiçeklerini kurutarak yani ‘hibiskus çayı’ olarak bilinen Nar Çiçeği çayını tüketebiliriz. Kırmızı renkte mayhoş bir tadı bulunmaktadır. Kaynamış suyun içerisine 1 yaprak atmamız ve 15 dakika bekletmemiz yeterli olacaktır. Hamilelik sürecinde tüketilmesi önerilmez.
Afiyet olsun…
Nar Çiçeği (Hibiskus) Çayının Faydaları Nelerdir?
- Doğal bir antioksidandır.
- Cilde parlaklık kazandırır.
- Saç derisine iyi gelir.
- Tırnakları güçlendirir.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Ateş düşürür.
- Doğal bir C vitaminidir.
- Ödem söktürücüdür.
Narın Cilde Etkisi Nelerdir?
Nar vücuttaki antioksidanları atma özelliğinden dolayı sivilcelere iyi gelmektedir. Kozmetik sektöründe de nar önemli bir yere sahiptir. Pek çok markada Nar içerikli ürünler görebilirsiniz. Cilde yenilik ve tazelik verir. Saçları güçlendirir ve parlatır. Tırnaklara iyi gelmektedir. Özellikle yüze nar mucizevi bir şekilde iyi geldiği bilinmektedir. Narın suyunu buz kalıplarında dondurarak ya da direkt olarak yüzünüze ve tırnaklarınıza sürmenizde sakınca yoktur. Cildinize iyi gelecektir. Alerjisi olanlar bu işlemi yapmamalıdır. Mutlaka bir uzmana başvurmalıdır.
Güzellikler dileriz…
Narın Zayıflatıcı Etkisi Var mıdır?
Evet… Narın zayıflatıcı etkisi bulunmaktadır. Ara öğünlerde veya akşam yemeğinden önce günde bir adet nar tüketimi tokluk etkisi yaratacaktır. İçeriğinde bulunan lifler vücuda tokluk hissi yaratmaktadır.
Nar neredeyse tüm antioksidanları içeriğinde bulundurduğundan zayıflamanıza da yardımcı olacaktır. Fakat mutlaka bir uzmana başvurmamız gerekmektedir.
Nar En Çok Nerede Yetişir?
Ilıman iklimi seven nar en çok Akdeniz ve Ege Bölgesinde yetişmektedir. Antalya, Mersin, Adana, Muğla nar üretiminde önemli bir yere sahiptir.