Karnabahar, lahanagiller ailesine aittir. Kış mevsiminde tezgahlarda bolca görebileceğiniz bir sebzedir. Karnabahar lif ve B vitamini bakımından oldukça zengindir. Karnabaharın yetiştirmesi oldukça kolaydır. Soğuk havaya dayanıklı bir sebze türüdür. Karnabahar kalori bakımından oldukça düşük bir sebzedir. Diyet listelerinde de sıklıkla görebilirsiniz. Peki nedir karnabaharın faydaları? Neye iyi gelir? Yazımızın devamında okuyabilirsiniz.
Karnabaharın Faydaları Nelerdir?
- Lif kaynağıdır.
- Yüksek miktarda A vitamini içerir.
- Regl sancılarına iyi gelir.
- İdrar yolu enfeksiyonunu iyileştirir.
- Sindirimi düzenler.
- Bağırsakları çalıştırır.
- Stres ve depresyona iyi gelir.
- Yağ yakar.
- Metabolizmayı güçlendirir.
- Vücudu toksinlerden arındırır.
- Migren ağrılarına iyi gelir.
- Mideye iyi gelir.
- Ağrı kesicidir.
- Kabızlığa iyi gelir.
Karnabaharın Zararları Nelerdir?
Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açar. Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur. Tüketirken mutlaka bir uzmana danışılması önerilmektedir.
Karnabahar Nasıl Tüketilmeli?
Karnabaharı tüketmek için pek çok seçenek önerebiliriz. Karnabaharı yemek olarak, haşlayarak, salatasını yaparak ve ya suyunu içerek tüketebilirsiniz.
Yemek olarak; güzelce yıkayıp parçalara ayırmış olduğunuz karnabaharları bir tencereye alın. İçerisine 2 çorba kaşığı kadar zeytin yağı, bir diş sarımsak ve bir adet domates rendesi ile buharda pişirerek tüketebilirsiniz.
Salata olarak tüketmek isterseniz; buharda haşladığınız karnabaharları bir kaba ayırarak içerisine limon, zeytin yağı bezelye ve ya mısır taneleri atarak salata haline getirebilirsiniz.
Dilerseniz sadece haşlayarak üzerine limon sıkarak tüketebilirsiniz. Haşladığınız karnabaharın suyunuda içerisine limon sıkarak içebilirsiniz. Yağ yakımına yardımcı olacaktır. Tansiyonunuzun düşmemesi adına bir uzmana başvurmanız önerilir.
Karnabahar Tansiyonu Etkiler Mi?
İçerisindeki yüksek orandaki potasyum sayesinde tansiyonunuzun dengelenmesini sağlar. Genellikle kilo problemi yaşayan kişilerde ve obezite hastalarında görülen tansiyon problemlerinin azalmasına yardımcı olur.
Karnabahar Yemeği Nasıl Yapılır?
Kış aylarında tezgahlarda bolca görmüş olduğunuz tazecik karnabaharınızı güzelce yıkayın. Yıkamış olduğunuz karnabaharları dilimlerine ayırarak tencereye aktarın. Üzerine biraz zeytinyağı, bir diş sarımsak, 2 dilim limonun kendisini ve bir domates ve bir miktar mısır taneleri atarak buharı ile kısık ateşte pişirin. Pişirmiş olduğunuz karnabahar yemeğini yarım saat kadar dinlenmeye alın.
Afiyet Olsun…
Karnabahar Cinsel Gücü Arttırır Mı?
Şifa deposu olan karnabaharın cinsel gücü arttırdığı söylenmektedir. İçeriğinde ki A,B ve C vitaminleri sayesinde hormonları desteklemeye yardımcıdır.
Karnabaharın Besin Değeri Nedir?
Diyet listelerinde sıkça karşımıza çıkan karnabahar kalorisi düşük bir besindir. Yaklaşık yarım porsiyon haşlanmış karnabahar 17 kcaldır.
Karnabahar Zayıflatır Mı?
Diyet listelerinde sıkça karşımıza çıkan karnabahar zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakıcı özelliği bulunmaktadır. Özellikle bel bölgesi yağlarını yakmaktadır. Karnabahar kalori bakımından oldukça düşüktür. Akşam yemeği olarak tercih edebilirsiniz. Yatmadan önce kalorisi düşük yemek yemekte faydalı olacaktır. Tüketirken diyetisyeninizle mutlaka görüşmelisiniz.
Önemli Not: Ciddi bir kronik rahatsızlığınız, hamileyseniz veya emziriyorsanız, düzenli ilaç kullanıyorsanız, alerjik bir bünyeye sahipseniz doktorunuza danışmadan tüketmeyin, sağlığınızı riske atmayın.