© 2017 Bilgi Gezegeni - Tüm Hakları Saklıdır.

Bilginin Gezegeni

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Faydaları ve Zararları
  4. »
  5. Tarçının Faydaları Nelerdir? Tarçın Neye İyi Gelir?

Tarçının Faydaları Nelerdir? Tarçın Neye İyi Gelir?

Bilgin Bilgin - - 4 dk okuma süresi
454 0
Tarçın-Faydaları-ve-Zararları

Tarçın çok eski dönemlerden günümüze kadar ulaşan çok faydalı bir baharat çeşididir. Eskiliği M.Ö ye kadar dayandığını söylememiz mümkündür. Tarçın hoş kokusu ve aroması bulunmaktadır. Çin’de çok yaygın olarak üretilen tarçın o kadar değerli ve pahalı bir baharatmış ki eskiden çok daha fazla kıymetliymiş. Günümüzde hala Çin ve Asya ülkelerinde oldukça fazla yetişmektedir. Ağacının dal ve gövdesinden toz tarçın, iç içe rulo şeklinde kıvrılmış yerlerinden ise çubuk tarçın üretiliyor. Tarçının kullanım alanları oldukça geniştir. Özellikle tatlılarda ve kurabiyelerde sık sık karşımıza çıkmaktadır. Saymakla bitiremeyeceğimiz tarihçesi bulunan tarçın ile ilgili pek çok bilgiye yazımızın devamında bulunmaktadır.

Tarçının Faydaları Nelerdir?

  • Tokluk hissi oluşturur, kilo vermeye yardımcıdır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Mideye iyi gelir.
  • Cilde iyi gelir.
  • Tarçını koklamak zihne iyi gelir.
  • Eklem ağrılarını hafifletir.
  • Antioksidan bakımından zengindir.
  • Bronşite iyi gelir.
  • Zatürreye iyi gelir.
  • Demir, lif ve magnezyum bakımından oldukça zengindir.
  • Adet dönemi ağrılarını hafifletir.
  • Enfeksiyonlara karşı korur.

Tarçın Nasıl Tüketilir?

Tarçın toz, çay, su ve yemeklerin içerisinde tüketilebilir. Toz şeklinde tüketilecekse günde yarım çay kaşığı kadar tüketilebilir. İçeceğimiz suyun içerisinde tüketilecekse bir sürahi suyumuzun içerisine bir adet çubuk tarçın atarak tüketebiliriz. Yiyeceklerde tüketirken kurabiyelerin içerisinde, sütlaç ve aşure gibi yiyeceklerin üzerine tozunu serperek tüketebiliriz. Genellikle yiyeceklerin içerisinde tüketmek oldukça iyi olacaktır. Sade bir şekilde tüketimin fazlalığından kaçınmamız gerekmektedir.

Tarçının Zararları Nelerdir?

Tarçın toz olarak tüketildiğinde boğaza yapışma ihtimali yüksektir. Toz olarak tüketimden kaçınmak gerekmektedir. Aşırı tüketildiğinde karaciğer yetmezliğine neden olabilir ve kalp atışlarını hızlandırabilir. Bu sebeple aşırı tüketimden kaçınılması gerekmektedir. Cilde uygulandığı taktirde ise yanma ve kızarıklık yapabilir. Bir uzman yardımı almadan tüketmemek gerekmektedir.

Tarçının Kullanım Alanları Nelerdir?

Tarçın, hamur işlerinde ve tatlılarda oldukça fazla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra çay olarak da tüketebiliriz. İçeceğimiz suyun içerisine de atabiliriz. Mutfakta kullanım alanı oldukça geniştir.

Ayrıca, kokulu mum yapımında, tütsü ve sabun yapımında da kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Özellikle ev içerisinde hoş bir koku bırakması nedeni ile tütsü olarak yakılmaktadır. Çubuk tarçını dikkatli bir şekilde evde kendimiz yakarak da hoş bir koku ortamı yaratabiliriz. Tarçın kokulu mumlar tercih edebilir romantik bir ortam sağlayabilirsiniz.

Tarçın Çayı Tarifi

Bu hoş kokulu baharatımızla ilgili evde kolayca hazırlayacağınız bir çay tarifi hazırlamaya ne dersiniz?

Yarım litre kaynamış suyun içerisine bir adet çubuk tarçın atıp 15 dakika demlenmeye bırakıp, hafif ılıdıktan sonra içerisine bal ekleyerek tüketebilirsiniz.

Afiyet Olsun…

Önemli Not: Ciddi bir kronik rahatsızlığınız varsa, hamileyseniz veya emziriyorsanız, düzenli ilaç kullanıyorsanız, alerjik bir bünyeye sahipseniz doktorunuza danışmadan tüketmeyin, sağlığınızı riske atmayın.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir