Alkali su normal musluk suyundan daha az asidik olan suyudur. Bu da suyun kalsiyum, silika, potasyum, magnezyum ve bikarbonat açısından zengin bir su olduğu anlamına gelir. Birçok kişi kronik düşük dereceli asidoz nedeniyle kalp sorunları, değişen hormonal durumlar ve kas veya kemik kaybı dâhil olmak üzere kötü sağlık sonuçları yaşamaktadır. Alkali suyun ise bu duruma katkıda bulunduğuna inanılmaktadır. Alkali su savunucuları bu suyun kan dolaşımındaki asidi nötralize ederek (etkisizleştirerek) vücudun daha sağlıklı ve enerjik bir hale gelmesine yardımcı olduğunu söylemektedir.
Alkali su doğal olarak oluştuğunda, su kayaları üzerinden geçerek alkalin düzeyini artıran mineralleri almaktadır. Günümüzde bazı iyonlaştırıcı şirketler, elektroliz adı verilen bir kimyasal sürecinde alkalin suyunu üretebildiklerini söylemektedirler. Fakat diğer yandan, bazı doktorlar ve araştırmacılar bu iddiaların destekli araştırmalardan yoksun olduğunu vurgulamaktadır. (1)
Alkali suyun sağlığa olan faydaları
Güçlü bir antioksidandır: Alkali su serbest radikallerle mücadele edebilen antioksidan özellikler barındırmaktadır. Bu serbest radikaller erken yaşlanma dâhil birçok olumsuz duruma neden olabilmektedir. Antioksidanlar ise sistemin hızlı alınmasını sağlayacak şekilde sıvı haldedirler. Alkali su böylece hem yaşlanma karşıtı hem de hastalık karşıtı olabilmektedir. Ayrıca, alkali su içmenin kansere karşı direnç oluşturduğu da düşünülmektedir.
Vücudu temizler: Alkali suyun bir diğer faydası ise vücudu temizleme özelliğidir. Özellikle kolondaki kirli birikimi ortadan kaldırabilmektedir. Bu birikimler zamanla öldürücü boyutlara varabilmektedir. Alkali su içmek bağırsak hareketliliğini de düzenlemektedir. Kabızlık ve diğer sorunları azaltmaya da yardımcı olur. Günlük olarak içilen alkali su vücuttaki sistemleri temizlemekte böylece de virüs, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların daha az yaşanmasını sağlamaktadır. (2)
Vücudu nemlendirir: Vücudumun nemini korumak için alkali su ideal bir seçimdir. Vücuttaki suyun dengesinin korunması optimum sağlığa kavuşmak için esastır. İyonlaşma sırasında alkali su, süper bir nemlendirici olarak çalışarak hücresel düzeyde emilir ve mikro kümeler halinde suyu oluşturur.
pH dengesini korur: Alkali su vücudun pH dengesini korumaya yardımcı olmaktadır. Stres ve hava kirliliği gibi çevresel toksinlere maruz kalma asidik olma eğilimindedir. Kanser ve diğer birçok hastalık alkali ortamlarda yaşayamazlar, çünkü alkali pH asidik vücudunuzun pH değerini alkalileştirmektedir. Alkali sağlıklı kişiler için normal bir durumdur. (3)
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Alkali su antioksidanlarla dolu olduğu için grip ya da soğuk algınlığına yakalama riskini azaltmak için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Hatta kanser gibi ciddi koşulların gelişimine karşı bile durabilmektedir. Alkali su zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirerek onları enerjiye çevirip doku oksijenasyonu ve enerji üretimi için kullanacaktır.
Sindirim sistemini destekler: Asit, normal sindirim sürecini engeller. Baharatlı gıdalar, alkol, aşırı yemek, stres ve diğer faktörler mide borusuna geri dönen aside neden olmaktadır. Bu durum, mide ekşimesi ve asit reflü ile sonuçlanır. Sıklıkla olduğu zaman yemek borusu duvarlarında hasara daha da kötüsü tetik kanserine neden olabilir. Asit genellikle şişkinlik, mide bulantısı, hazımsızlık ya da kusma gibi başka sorunları da beraberinde getirir. Alkali su gibi alkalize gıdalar ise asit etkilerini nötralize ederek iyi sindirim sistemini desteklemektedir.
Kemik hastalıklarından korur: Diyetler çok asidik olduğu için çoğu kişide kemik mineral yoğunluğu kaybına ve osteoporoza yol açmaktadır. Osteoporoz yaşama kalitesini etkileyen bir hastalık halini alabilmektedir. Erken aşamalarda hastalık engellenemez ama tedavi edilmediği takdirde kemikler kırılma noktasına kadar gelebilir. Alkali su ise osteoporoz hastalığının oluşmasını engellemek için yardımcı olabilmektedir.
Kilo vermeye yardımcı olur: Fazla kilolu veya obez olmanın nedenlerinden biri toksinlerin vücutta birikmiş ve yağ dokusunda depolanmış olmasıdır. Vücut dokularındaki aşırı asidite ciddi sorunlara neden olabilir. Alkali su tüketimi vücuttaki asitliği azaltarak kilo almaya neden olan yağın depolanmasını önlemeye yardımcı olmaktadır. (4)
Kanserle mücadele eder: Kanser hücreleri asitli ortamda gelişirler. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları ise vücutta artan asit düzeylerine yol açmaktadır. Alkali su tüketimi asidi nötralize etmeye yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda pH değerini de koruyarak sağlıklı bir yapı oluşturulmasını desteklemektedir. Sonuç olarak, kanseri önlemek için oldukça etkili bir hale gelebilmektedir.
Diyabeti önler: Pankreas vücutta şeker düzeylerinin ve yeterli enerji üretiminin sağlanmasından sorumlu olan insülini oluşturan bezdir. Pankreasın fonksiyonu ise alkalin ortamlar tarafından desteklenir. Alkali su içerek kolayca bunu elde edebilirsiniz. Böylece, diyanetin önlenmesi için pankreasa yardımcı olmuş olursunuz. (5)
Ağrıları hafifletir: Alkali su eklem, iskelet ağrısı ve kemik yaralanmalarını işlemek için en iyi yolu olarak kabul edilen asidoz ile kalsiyum kaybını önlemeye yardımcı olur. Aslında, artrit veya sık burkulma yaşayan insanlar için hem ağrıyı hem de inflamasyonu kontrol altına almak için alkali su faydalı olabilmektedir.
Kalbi korur: Alkali su, çeşitli fizyolojik sistemlerin sağlıklı çalışmasını destekleyerek vücudun genel sağlığını korumaktadır. Böylece de kalp üzerinde uygulanan yük ortadan kaldırmaktadır. Kan tarafından sağlanan beslenme ve oksijen daha sağlıklı hücreler tarafından emilir ise organların temizlenip daha düzgün çalışmasını sağlar.
Enerji verir: Alkali su, fiziksel egzersizi daha kolay hale getirebilmek için eklemleri ve kasları güçlendirir. Bu suyun düzenli tüketimi, zamanla egzersiz sırasında rahatlama getirmektedir. Burkulmalar da muhtemelen daha az oluşacaktır.
Cilt sağlığını destekler: pH değerlerinin denge altında tutulması cilt sağlığını korumak için son derece önemlidir. Alkali su, vücuttaki en büyük organı sulu tutmaktadır. Bu durumda, son derece sağlam ve esnek bir cilt görünümü sağlanmaktadır. Ayrıca cilt dokusunun gençleştirilmesine de katkıda bulunur. Cildin temizlenmesi aynı zamanda aknelerin oluşmasını engeller. Eğer topikal olarak uygulanırsa cilt hücreleri alkali suyu daha iyi emecektir. (6)
Bağırsaklara iyi gelir: Alkali su savunucuları bu suyun bağırsak sağlığını geliştirmek için faydalı olabileceğini söylemektedir. İyonize su vücudu tehlikeli mikroorganizmalardan korumak için ekstra dezenfektan özellikleri sunabilecek negatif oksidasyon-redüksiyon potansiyeline sahiptir. Böylece alkali su bağırsak sağlığını destekleyebilmekdir. (7)
Alkali suyun zararları
Alkali suyun inanılmaz faydaları olduğu söylenmesiyle beraber çoğu doğru değildir. 6.5 ve 8 pH seviyeleri arasında su içmek en iyisidir. Uzun vadede alkali su içmenin zararlı olabildiğine dair bitkiler ve hayvanlar üzerinde gözlemlenmiş sonuçlar bulunmaktadır.
Doğal olan alkali suyu günde 2 litre içmede bir sakınca yoktur. Alkalinite, magnezyum ve kalsiyum gibi doğal mineralin bir sonucu olduğu için, vücudun ihtiyacı varsa, bu minerallerin kullanımı, atılması ve depolanması durumuna vücut zaten sahiptir. Çok fazla alkali su içmek vücut için doğal bir durum olmayacaktır. (8)
Tavsiyeler
Alkali su birçok sağlık gıda mağazalarından satın alınabilir. Ayrıca evde kendinizde hazırlayabilirsiniz. Limon ve limon suyu asidik olmasına rağmen, suyun bileşimini değiştirebilecek mineraller içerir. Bir bardak suyun içine limon ya da misket limonu suyu damlatmak suyu daha alkali bir hale getirecektir. pH damla eklemek suyu alkali hale getirmenin başka bir yoludur. Alkali su hazırlarken saf su kullanmak çok önemlidir. Musluk suyu ya da şişelenmemiş su başka katkılar taşıyabilmektedir. (9)