© 2017 Bilgi Gezegeni - Tüm Hakları Saklıdır.

Bilginin Gezegeni

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Siğile Ne İyi Gelir?

Siğile Ne İyi Gelir?

Bilgin Bilgin - - 10 dk okuma süresi
147 0

Sık görülen siğiller en sık parmaklarınızda veya ellerinizde oluşan küçük, grenli cilt büyümeleridir. Kendini belli edene kadar genel siğiller küçük, pıhtılaşmış kan damarları olan kimi zaman tohum olarak adlandırılan küçük siyah noktaları içerir.

Sık görülen siğiller bir virüsten kaynaklanır ve dokunuşlarla bulaşırlar. Bağışıklık sistemini zayıflayan insanlarda olduğu kadar, çocuklar ve genç yetişkinlerde siğillerin gelişmesi oldukça olasıdır.

Genelde siğiller kendi başlarına kaybolurlar. Ancak pek çok insan bunları kendileri aldırmayı tercih eder, çünkü rahatsız edici ya da utanç verici bulunmaktadırlar. (1)

Siğilin nedenleri

Siğiller, insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklanır. Bu, cildin üst katmanında keratin adı verilen fazla miktarda bir maddenin oluşmasına; sert ve kaba bir yumru halinde kendini göstermesine neden olur.

Siğiller kolayca yayılmaz, ancak cildinize yakın temas, kirlenmiş nesnelere veya yüzeylere temas yoluyla kişiden kişiye geçebilirler:

  • Havlu
  • Ayakkabı ve çoraplar
  • Yüzme havuzlarını çevreleyen alanlar
  • Değişen toplumsal alanların zemini

Cildiniz ıslak veya hasarlıysa virüs bulaşma olasılığınız daha yüksektir. Enfekte olduktan sonra, bir siğil veya verruka görülmesi haftalarca hatta aylar sürebilir. (2)

Siğilin belirtileri

  • Çoğu siğil kaba bir yüzeyle gelişir. Yuvarlak veya oval olabilirler.
  • Siğilin bulunduğu nokta cildin diğer bölgelerinde daha açık veya koyu olabilir. Nadiren, siğiller siyahtır.
  • Bazı siğillerin düz bir yüzeye sahiptir.
  • Bazı siğiller ağrıya neden olabilir.

Siğiller farklı türleri içerir:

  • Sık görülen siğiller: Genellikle ellerde bulunur, ancak her yerde büyüyebilir. Düz siğiller genellikle yüz ve alında bulunur. Çocuklarda sık görülürler. Gençlerde daha az yaygındır ve yetişkinlerde nadirdir.
  • Genital siğiller (kondilom): Genital bölgede, pubik bölgede ve uyluk bölgelerinde bulunur. Vajina ve anal kanalın içinde de görülebilirler.
  • Plantar siğiller: Ayak tabanlarında bulunurlar. Çok acı verici olabilirler. Çoğu yürüyüş veya koşuşta sorunlara neden olabilir.
  • Subungual ve periungual siğiller: Tırnakların veya tırnakların altında ve çevresinde görülür. (3)

Siğilin tedavisi

Siğiliniz evde yapılan tedavilere iyi yanıt vermezse, doktorunuz yardımcı olabilir. Şeker hastalığınız varsa ve ayaklarında siğilleriniz varsa daima doktorunuzu görün.

Sıvı nitrojen

Doktorunuz, siğilinizi sıvı azot ile dondurabilir. Bu biraz ağrılı olabilir, ancak genellikle sonuç vermektedir. Birden fazla tedavi gerekli olabilir. Donma, siğilinizin altında ve çevresinde bir su kabarcığı oluşturmasına neden olur. Bu, siğili yaklaşık bir hafta içinde deriden kaldırır.

Ameliyat

Cerrahi genellikle yalnızca siğil diğer tedavilere cevap vermezse düşünülür. Doktorunuz siğilinizi bir cerrahi bıçakla kesebilir veya elektrikle yakabilir. İlk önce bir doz anestezi almanız gerekecek ve bu çekimler acı verebilir. Cerrahi aynı zamanda yara izine de neden olabilir. (4)

Siğil için tedavi yöntemleri

Patates: Çiğ patates, göz çevresindeki koyu halkalar için mükemmel bir tedavidir, ancak doğal siğil kaldırma çözümü olarak da çalışır. Yüzyıllar boyunca insanlar tarafından kullanılmış oldukça eski bir halk çaresidir ve hızlı sonuçlar gösterir, bu yüzden denemeye değerdir. Bir patatesi soyup yuvarlak dilimler halinde kesin. 5 dakika boyunca siğili patatesle ovun. Siğil yok olana kadar bu tedaviyi günde 3 kez tekrarlayın.

Bal: Bal, siğillerin atılması için en etkili ev ilaçlarından biri olarak da kullanılır. Balın güçlü antibakteriyel ve antiviral özellikleri, siğillere neden olan virüslerle savaşmakta ve gelecekte tekrar ortaya çıkmalarını önlemektedir. Siğilleri oksijenden yoksun bırakarak öldüren bir oklüzyon terapisi olarak çalışır. Ancak bu çare için organik bal kullanmak gerekir. Siğile biraz bal sürün ve üzerini temiz bir bezle sarın. 24 saat boyunca sarılı tutun ve ardından balı yeniden uygulayın ve bandajı değiştirin. (5)

Elma sirkesi: Bu, plantar siğiller için en iyi tedavilerden biridir. Elma sirkesiyle bir pamuk topu ıslatın ve siğil üzerine uygulayın. Ardından, bir bez ile örtün. Günde birkaç kere bunu değiştirin. Her yenilediğinizde ayakları ılık suya batırmayı unutmayın.

Aloe vera: Taze aloe vera jel ayaklarındaki siğilleri çıkarmada oldukça iyi bir iş çıkarırlar. Cilt aloe verayı oldukça çabuk emdiği için siğil üzerine uygulamanız gerekir. Bunu her gün birkaç kez uygulayın ve siğiller kuruyuncaya kadar bir bant veya bandajla örtün.

Sarımsak: Sarımsağı ince bir dilim halinde kesip, siğilin üzerine koyun. Sargı kullanarak, sargıda tutun. Plantar siğilin üzerine sarımsak yağı da uygulayabilirsiniz. Siğil tamamen çıkarılana kadar bir ay süreyle uygulayın. Sarımsakların anti bakteriyel ve antienflamatuar özellikleri, plantar siğilin alınmasına yardımcı olur. (6)

Karbonat: Karbonatta bulunan antiseptik ve güçlü antiinflamatuar özellikler siğiller oluşturan virüslerle mücadele etmeye yardımcı olabilir. Bir çay kaşığı sirkeyle karbonatı karıştırarak bir macun haline getirin. Gece ve gündüz olmak üzere günde iki kez siğillerin üzerine bu macunu sürün.

Çay ağacı yağı: Çay ağacı yağı güçlü antiviral özelliklere sahiptir, bu da onu siğil tedavisinde harika bir doğal madde haline getirir. Çay ağacı yağı çok güçlüdür, bu nedenle etkilenen cilt bölgelerinde kullanmadan önce suyla veya aloe vera jeli ile seyreltin. Gece boyunca siğillerinize sulandırılmış çay ağacı yağı uygulayın ve özellikle de yatmadan önce gece uygulayın. Yağ cilt tarafından kolayca emilir, bu nedenle hemen virüsle savaşmaya başlar.

Hint yağı: Saf soğuk preslenmiş hint yağı, siğiller dâhil olmak üzere çeşitli deri rahatsızlıklarını iyileştirmek için kullanılabilir. Hint yağının asıl bileşeni, antiinflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğu bilinen risinoleik asittir. Hint yağı, yüzün ve ellerin arkasındaki küçük, düz siğiller üzerinde en iyi sonucu verir. (7)

Karahindiba: Bahçenizden bir karahindiba koparın ve kökünü kırın. Çıkan sıvıyı siğilin üzerine sürün. Bunu her gün gerektiği gibi yapın. Sap hafif derecede rahatsız edicidir, bu yüzden bağışıklık sisteminizi siğilin özenle uyarması için uyarır. 

Muz ve limon kabuğu: Yatmadan önce siğilin üstünde muz kabuğunun iç tarafını bantlayın. Kabuktaki bir kimyasal siğili yavaşça eritir. Aynı şeyi bir parça limon kabuğu ile de deneyebilirsiniz. Kabuktaki bir yağ, siğillerle mücadele etmek için etkilidir.

Fesleğen: Taze fesleğeni alın ve ezin. Bu fesleğeni sugeçirmez ilk yardım bandıyla (veya temiz bir bantla) siğilinizin üzerine bantlayın. Yapraklar virüs öldürücü bileşikler içermektedir. Tedaviye devam ederken her gün taze fesleğen ile değiştirin. (8)

Yeşil çay: Yeşil çay normalde zihinsel uyanıklığı arttırmak için kullanılır; Bununla birlikte, HPV’nin kendisi için de bir tedavi olarak bilinir hale gelmiştir. MedlinePlus tarafından bildirildiği üzere, pek çok kadın zaten onu böyle kullanmaktadır. Yeşil çayı içebilir ya da doğrudan siğile merhem formuyla uygulayabilirsiniz. (9)

Elma suyu: Siğillere neden olan virüs düşük magnezyum düzeyleri olan vücutlarda gelişir. Elma suyu bol miktarda magnezyum içerir ve hafif asididir, bu nedenle siğilleri aşındırmaya yardımcı olur. Elma suyunu hem için hem de topikal olarak kullanın. (10)

Limon suyu: Limon suyu siğilleri doğal olarak kaldırmak için oldukça yararlıdır. Siğilleri ortadan kaldırmak için yardımcı olabilecek bazı asidik faydaları vardır. Siğili geçirmek için taze limonu sıkın ve suyunu siğilin üzerine sürün. 20 dakika durduktan sonra sade bir suyla yıkayın. Daha iyi bir etki için, günde iki defa siğil üzerine limon suyunu uygulayın. Limon suyunun yüksek asit içeriği siğilleri tahriş eder ve onları hızlıca düşürür. (11)

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir