© 2017 Bilgi Gezegeni - Tüm Hakları Saklıdır.

Bilginin Gezegeni

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Siyah Noktaya Ne İyi Gelir?

Siyah Noktaya Ne İyi Gelir?

Bilgin Bilgin - - 11 dk okuma süresi
126 0

Tıbben open comedo olarak bilinen siyah nokta oldukça tanıdık bir terimdir. Sivilcenin başlıca işareti olan siyah nokta, cilt tortusu, bakteri ve sebum adı verilen yağla dolu genişletilmiş kıl follikülünden oluşur. Siyah noktalar ciltte geniş bir alana sahiptir ve içi cilt parçacıklı dolu kara delikler haline gelirler. Buna karşın, genelde beyaz noktalar olarak adlandırılan uçlarıyla kendini belli etmektedir. Bölgede düşük dereceli deri inflamatuar reaksiyona neden olmaması için koparılabilir. (1)

Siyah noktanın nedenleri

Siyah noktalar cildinizdeki kıl köklerinin açılmasında tıkanıklık veya tıkaç oluştuğunda oluşur. Her folikül, bir tane saç ve sebum adı verilen yağ üreten bir bez içerir; bu da cildi yumuşak tutar. Ölü deri hücreleri ve yağlar, açlıktaki deriye toplanır ve komedon olarak adlandırılan bir yumru üretir. Beyaz bir uç verir. Üzerindeki cilt açıldığında, havaya maruz kalması, siyah görünmesine ve siyah nokta haline gelmesine neden olur.

Bazı faktörler, akne ve siyah uçların geliştirme ihtimalini artırabilir:

  • Çok fazla vücut yağı üretme
  • Ciltte S. Aknes bakterilerinin (propionibacterium acnes) bulunması
  • Ölü deri hücreler düzenli aralıklarla dökülmediğinde saç foleküllerinde oluşturduğu tahriş
  • Adet dönemlerinde, menstrüasyon sırasında ya da doğum kontrol hapları alırken yağ üretiminde artışa neden olan hormonal değişiklikler
  • Kortikosteroidler, lityum veya androjenler gibi bazı ilaçların alınması

Bazı insanlar yedikleriniz veya içtiklerinizin sivilceleri etkileyebileceğine inanmaktadır. Karbonhidratlar gibi kan şekeri düzeylerini artıran süt ürünleri ve gıdalar akne tetiklemede rol oynayabilir, ancak araştırmacılar güçlü bir bağ olduğu konusunda ikna olmamaktadır. (2)

Siyah noktanın belirtileri

Healthline’ın siyah noktalar makalesine göre, siyah noktaları belirlememizi kolaylaştıran onların koyu renklere sahip olmalarıdır. Hafifçe cilt üzerinde kalkmıştır ve ağrı gözlemlenmez. İltihaplanmış yumruları içerirler. Komedonlara bakterilerle, özellikle Propionibacterium acnes bakterisi ile enfekte edilmediğinden inflamasyonsuz sivilce türüdürler.

Enfekte oldukları takdirde bir sonraki aşama olan papül püstülleri, kistleri ve nodüller olur.

Nadir vakalarda, biraz ağrı ve tahriş olabilir. Bununla birlikte, bunlar şiddetli sivilce belirtileri olur sadece siyah uçtan ibaret olmazlar. (3)

Siyah noktanın tedavisi

  • Siyah noktalar eksfoliyasyon cilt bakımı rejimine dâhil edilmelidir. Eksfoliyasyon jöleleri veya kremleri temin edilebilir ve kullanımı güvenlidir. Aşırı fırçalama yapmaktan kaçının.
  • Siyah nokta çıkarma şeritleri piyasada mevcuttur, bunlar etkilenen bölgelere “yapıştırabilir” ve bir süre orada kalabilen yapışkan şeritlerdir. Şerit çıkarıldığında, siyah uçlar onunla birlikte çıkar.
  • Siyah noktalar sağlık uzmanları tarafından alınabilir, yara izine yol açabileceğinden kendiniz siyah noktaları çıkarmamalısınız.
  • Dermatologlar, ölü deri hücrelerini parçalamaya yardımcı olduğu için tretinoini de öneriyorlar. Ancak bazı yan etkileri olabilir.
  • Cilt soyma malzemeleri de kullanılabilir. (4)

Siyah nokta için tedavi yöntemleri

Karbonat: Karbonat siyah nokta gibi sivilceler için etkili bir tedavidir. Ciltteki kiri temizlemeye yardımcı olmaktadır. Maden suyuna 2 çay kaşığı karbonat ekleyin. Siyah nokta oluşan bölgeye uygulayın ve hafifçe masaj yapın. Ilık su ile durulamadan önce birkaç dakika kurumasını bekleyin. Bu kürü haftada bir veya iki kez tekrarlayın.

Tarçın: Tarçın, siyah noktaları gidermek ve önlemek için kullanılabilir. Bir çay kaşığı tarçın tozu ve limon suyunu ve zerdeçal tozunu (isteğe bağlı) karıştırın. Yüzünüze yayın, 10-15 dakika bekletin ve durulayın. Alternatif olarak, bir tatlı kaşığı tarçın tozu ve bal karıştırarak kalın bir macun oluşturun. Yatmadan önce etkilenen bölgede uygulayın ve bir gecede bırakın. Sabah yüzünüzü normal suyla iyice yıkayın. En iyi sonucu elde etmek için, bu kürü günlük olarak yaklaşık 10 gün süreyle uygulayın.

Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesi ve yoğurt kombinasyonu, cildi siyah noktalarından uzak tutmak için mükemmeldir. Bir tatlı kaşığı bal ve dört domates suyunu yulaf ezmesine eklemek yeterlidir. Cildinizi bunla fırçalayın. 10 dakika sonra yıkayın. Cildi temizlemek için düzenli olarak tekrarlayın. Ayrıca iki çorba kaşığı yulaf ezmesi, üç çorba kaşığı sade yoğurt ve az miktarda limon suyu ve zeytinyağı karıştırılarak yapıştırabilirsiniz. Macunu yüzünüze uygulayın, birkaç dakika bekletin ve yüzünüzü su ile durulayın. (5)

Limon suyu: Limon suyu, al-hidroksi asit (AHA) sitrik asit içerir, bu sayede ölü cildi çıkarmak için doğal bir sıkıştırıcı olarak çalışır, tıkanmış gözenekleri durdurmak için mükemmel bir hale getirir. Limon suyu ayrıca cilt sağlığını iyileştirmek ve sivilasyondaki yara izini azaltmak için gereken kolajen üretimini harekete geçiren bir antioksidan olan C vitamini açısından zengindir.

Bal: Bal hem antibakteriyel hem de antiseptiktir, gözenekleri tıkayan mikropları veya kirleri yok ederek siyah noktaları gidermeye yardımcı olan özellikler taşımaktadır. Akne ile ilgili siyah noktaları olanlar için mükemmel bir seçimdir. Bal aynı zamanda doğal bir antibiyotik görevi görür ve cildi temizleyerek gözeneklerin kirlenmesini engeller. Bu gözenekleri sıkıştırmaya ve nemlendirmeye yardımcı olur. (6)

Yumurta beyaz: Bu yüz maskesi sadece siyah noktaları önlemeye yardımcı olmaz, aynı zamanda cildiniz aşırı yağlanmasını engeller. Yumurta beyazı, mevcut siyah noktaları gidermeye ve gözenekleri sıkmaya yardımcı olur. Albümin, yumurta akılarının önemli bir bileşenidir ve bu gözenek sıkıştırma özelliğinden esasen sorumludur. Yumurta akıyla hazırlanan maske cildinizi parlaklaştıracaktır.

Aloe vera: Aloe vera cildi rahatlatır, gözenekleri temizler ve aşırı yağ üretimini kontrol eder. Tüm bunlar sırayla siyah noktalar, sivilce ve diğer cilt sorunlarından kurtulmanıza yardımcı olur. Aloe vera yaprağından taze jeli ayıklayın ve bunu yüzünüze uygulayın. Yaklaşık 10 dakika bekletin ve ılık su ile durulayın. Bunu daha net ve pürüzsüz bir cilt için her gün yapın.

Zerdeçal: Zerdeçal etkili bir iyileştirici madde olarak kabul edilir. Kilit bileşeni kurkumin, antimikrobiyal niteliktedir ve cildin gözeneklerinde bulunan bakterileri ortadan kaldırır. Zerdeçal ayrıca cildinizin dokusunu ve sağlığını daha da geliştiren antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere de sahiptir. (7)

Yeşil çay: Yeşil çayda bulunan vitaminler ve antioksidanlar cildinizdeki fazla miktarda yağın parçalanması ve iltihaplanmanın azaltılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bir çay kaşığı kuru yeşil çay yaprağını suyla karıştırın. Su ile yıkamadan önce etkilenen alanların üzerine 2-3 dakika boyunca hafifçe fırçalayın. Yeşil çaydan yararlanarak yüzünüzü ovmak yağlı cildi derinlemesine temizlemenize ve gözenekleri açmasına yardımcı olur.

Epsom tuzu: Epsom tuzu da siyah nokta gibi akne ile ilgili koşulları tedavi için etkili bir başka ev ilacıdır. Tek yapmanız gereken, tuzu tamamen çözmek için sadece bir kaşık bu tuzu bir miktar iyot damlası ile karıştırmaktır. Oda sıcaklığına kadar soğumasını bekleyin ve daha sonra solüsyonu yüzünüze ve etkilenen diğer bölgelere uygulayın. Yüzünü bir bezle hafifçe yıkamadan önce yaklaşık 10 dakika bekletin. (8)

Çemen otu: Çemen yaprağı ezin ve üzerine kalın bir macun hazırlamak için su ilave edin. Sonrasında, siyah noktadan etkilenen alana uygulayın ve yaklaşık 10 dakika kurumasını bekleyin. Ilık su ile yıkayın. Siyah noktalar tamamen bitene kadar bu yöntemi tekrarlayın.

Diş macunu: Diş macunu siyah noktaları temizlemek için iyi çalışır. Etkilenen derideki siyah noktalara diş macununu ince bir tabaka halinde uygulamanız yeterlidir. Nazikçe bir diş fırçasıyla sürtün. Cildinize uyguladığınızda tahriş hissi duyabilirsiniz, ancak normaldir. Cildinizdeki siyah noktaları tamamen gidermek için bunu her geçen gün uygulamanız gerekir.

Patates: Bir adet çiğ patatesi rendeleyin ve etkilenen cilde sürtün. 15 dakika sonra iyice yıkayın. Etkilerini görmek için işlemi tekrarlayın. (9)

Elma: Elmalar antioksidanlar açısından zengindir, bu nedenle etkili akne tedavilerinde sizin için bir rutin haline gelmelidir. Orta boy bir elma hazırlayın ve küçük parçalar halinde kesin. Bir sonraki adım, ½ su bardağı haşlanmış sütü elma dilimlerine karıştırmaktır. Doğru karışımı elde etmek için bir karıştırıcı kullanın. Bu maskeyi etkilenen deriye uygulayın ve 30 dakika bekletin. Yüzünüzü ılık suyla durulayın. (10)

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir