Ceviz; Folik asit, E vitamini, demir, fosfor, yağ, protein ve lif kaynağı olan Magnezyum ve Demir gibi minareller, sodyum, potasyum, çinko, C vitamini ve B vitamini içerir. %65’i yağ proteinidir. Ayrıca linoleik asidi denilen omega-3 yağ asidi bakımından da zengindir.
Cevizin Zihin Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Cevizin şekli insan beynine benzediği için beyne ve zihin açıklığına iyi geldiği düşünülmektedir. Her ne kadar bu düşünce olsa da ceviz içerdiği vitamin ve besinlerin zenginliği açısından beyin sağlığı için faydalıdır.
Doymamış yağ, polifenoller ve E vitamini dahil olmak üzere cevizde bulunan besin maddeleri beyinde bulunan oksidatif hasarı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceği laboratuvar ortamındaki çalışmalar sonucu bulunmuştur.
Cevizin Erkek Üreme Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Ceviz yemek erkeklerde sperm sağlığını ve üremeye yönelik desteklemeye faydalı olabilir.
Cevizin Tansiyon Kontrolü Üzerindeki Olası Etkileri
Yüksek tansiyonu olan kişilerin kalp hastalığı ve inme geçirme riskine sahiptir. Ceviz yemenin yüksek tansiyonu olan kişiler ve stres altında sağlıklı kişilerde olmak üzere kan basıncının düşürdüğü düşünülmektedir.

Bağırsak Sağlığı Açısından Cevizin Faydaları
Ceviz bağırsak açısından faydalı olduğu gibi yapılan araştırmalar sonucunda bazı faydalı bakterilerin ceviz yenilen dönem ve yenilmeyen dönemleri kıyasla artış gösterildiği gözlenmiştir.
Tip 2 Diyabeti Yönünden Cevizin Faydaları
Aşırı kilolu olmak kan şekerinin yükselmesine neden olabilir ve bu durum diyabete yakalanma riskini arttırır. Ceviz yemek kilo kontrolünün yanı sıra kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Ceviz Kilo Vermede Faydalıdır
Cevizde kalori olmasına rağmen yapılan laboratuvar çalışmalarında iştahı kontrol etmede faydalı olabileceği iddia edilmektedir.
Prostat, Meme ve Kolorektal Kanserlerden Korunmada Cevizin Faydaları
Ceviz yemenin gözlemsel çalışmalar sonucu prostat, meme ve kolorektal kanserlere tutulma riskini azaltılabileceği düşünülmektedir.
Ceviz, polifenol ellagitanninler açısından zengin olması nedeniyle bağırsakta bulunan bazı faydalı bakterilerin ürolitinler denilen bileşiklere dönüştürebilir. Ürolitinler bağırsaklarınızda kolorektal kansere karşı korunmaya yardımcı olmasının bir yolu olabilecek antienflamatuar özelliklere sahip olabilir.
Cevizin Diğer Faydaları
1) Hafızayı güçlendirir.
2) Bağırsakları temizler.
3) Kabızlık sorununu giderir.
4) Diyabet oluşumunu engeller.
5) Saç bakımı için kullanılır.
6) Bağışıklık sistemini güçlendirir.
7) Ruh sağlığı ve depresyona iyi gelir.
8) Kemik ve diş yapısının güçlenmesini sağlar.
9) Akciğer hastalıklarına karşı savunma mekanizması oluşturur.
10) Cildin yenilenmesini ve canlı kalmasını sağlar.
11) Ceviz, kalp ve damar hastalıklarını tedavi eder.
12) Omega 3 bakımından zengin olduğu için beyin gelişimini etkiler. Tehlikeli kalp ritimlerini engeller ve kalp krizi riskini azaltır ve kalp sağlığını korur.
13) İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve tokluk hissi vererek zayıflamanıza yardımcı olur.
14) Prostat, göğüs ve pankreas kanserini tedavi edici özelliği vardır. Vücutta biriken toksinleri dışarı atar.
15) Uyku hormonu melatonin bileşkesini içerdiği için ceviz tüketimi düzenli ve dingin bir uyku uyumanızı sağlar.