© 2017 Bilgi Gezegeni - Tüm Hakları Saklıdır.

Bilginin Gezegeni

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Faydaları ve Zararları
  4. »
  5. Böğürtlen Çayının Faydaları Nelerdir? Böğürtlen Çayı Nelere İyi Gelir?

Böğürtlen Çayının Faydaları Nelerdir? Böğürtlen Çayı Nelere İyi Gelir?

Bilgin Bilgin - - 4 dk okuma süresi
333 0
Böğürtlen-Çayı-Faydaları-Nelerdir

Böğürtlen, dağ meyveleri arasında en popüler olandır. Hem görüntüsü hem mayhoş tadıyla oldukça dikkat çekmektedir. Hemen hemen ormanlık bölgelerin tümünde sıkça rastlayabilirsiniz. Dilerseniz aşılama yöntemiyle bahçenizde de yetiştirebilirsiniz. Ağacı çalı şeklinde meyvesi ise önce yeşil, daha sonra kırmızı ve olgunlaşınca siyah rengi almaktadır. Olgunlaşma dönemi Temmuz ve Ağustos aylarındadır. Lezzetli fakat aynı zamanda ekşi bir tadı bulunmaktadır. Böğürtlen meyve olarak tüketildiği gibi çay olarak da tüketilmektedir.

Böğürtlen Çayının Faydaları Nelerdir?

  • C vitamini bakımından oldukça zengindir.
  • Magnezyum ve lif kaynağıdır.
  • Gözlere iyi gelir.
  • İdrar yollarına iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Grip ve soğuk algınlığına karşı korur.
  • Yaraların iyileşmesini sağlar.
  • Cildi sıkılaştırır ve parlaklık verir.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Ağız hastalıklarına iyi gelir.
  • Tansiyonu dengeler.
  • Böbrek taşı oluşumunu önler.
  • Kemikleri güçlendirir.

Böğürtlen Çayının Zararları Nelerdir?

Böğürtlen çayı fazla tüketildiğinde mide bulantısı ve kusma gibi rahatsızlıklara neden olur. Uzun süreli kullanımda ise karaciğer hastalıklarına yol açabilen böğürtlen çayı, kemik sağlığını da olumsuz etkiler. Özellikle kalsiyum eksikliği olan kişilerin böğürtlen çayı tüketmeden önce doktora danışması tavsiye edilir.

Böğürtlen Çayı Nasıl Demlenir?

Böğürtlen çayını aktarlardan taze bir şekilde bulabileceğiniz gibi kendinizde kurutmanız mümkündür. Peki böğürtlen çayı nasıl demlenir?

Kurutulmuş böğürtlenleri ve yaprakları bir tutam kadar bir fincana alıyoruz. Üzerine kaynamış su dökerek 15 dakika kadar demlemeye bırakıyoruz. Daha sonra süzerek afiyetle içebilirsiniz.

Afiyet Olsun…

Böğürtlen Çayı Nelere İyi Gelir?

C vitamini ve kalsiyum açısından zengin olan böğürtlen çayının kemik sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca zihin açıcı ve depresyona da iyi gelmektedir. Bir diğer az bilinen faydası ise ishale karşı iyi geldiğidir. İshal sorunu yaşadığınız dönemde günde 2 fincan tüketmeniz önerilmektedir.

Böğürtlen Çayı Ne Kadar Tüketilmeli?

Böğürtlen çayı günde 2 fincan tüketilmesi önerilmektedir. Fakat tüketirken bir uzmana mutlaka başvurmanız gerekmektedir. Böğürtlene karşı bir alerjinizin olup olmadığına ve yan etkilerini mutlaka gözden geçirmelisiniz.

Böğürtlen Çayı Tansiyona İyi Gelir Mi?

Bir çok hastalığa faydalı olduğu bilinen böğürtlen çayının tansiyona da iyi geldiği bilinmektedir. Böğürtlen çayı tansiyonu dengeler. Aynı zamanda kan şekerini de düzenler.

Böğürtlen Kökü Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Yüksek tansiyonu düşürür. Şeker hastalığına iyi gelir.. Ağrı kesici özelliği bulunur. Eklem ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir.

Böğürtlen Çayı Böbrek Taşına İyi Gelir Mi?

Böğürtlen çayının böbrek taşı oluşumunu engellediği bilinmektedir. Fakat böğürtlenin kökü kaynatılıp içilirse böbrek taşı ve kumunu döktüğü bilinmektedir.

Böğürtlen Ağız Yarasına İyi Gelir Mi?

Böğürtlen çayı ağız yaralarına çok faydalıdır. Kaynatılmış böğürtlen çayını ağızda gargara yaparak kullanabilirsiniz. Diş ve diş eti problemleri yaşıyorsanız böğürtlen çayından faydalanabilirsiniz.

Böğürtlen Çayının Cilde Faydası Nedir?

Böğürtlen çayı vücudun yağ dengesini korumaya yardımcı olduğundan vücuttaki zararlı toksinleri atmanızı kolaylaştırır. Cilde parlaklık ve tazelik kazandırır. Cildin sıkılaşmasına yardımcı olur. Cildin genç görünmesinde etkin bir rol oynar. Aynı zamanda ciltte oluşan yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.

Önemli Not: Ciddi bir kronik rahatsızlığınız, hamileyseniz veya emziriyorsanız, düzenli ilaç kullanıyorsanız, alerjik bir bünyeye sahipseniz doktorunuza danışmadan tüketmeyin, sağlığınızı riske atmayın.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir