© 2017 Bilgi Gezegeni - Tüm Hakları Saklıdır.

Bilginin Gezegeni

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Depresyona Ne İyi Gelir?

Depresyona Ne İyi Gelir?

Bilgin Bilgin - - 15 dk okuma süresi
453 0

Depresyon bir zihinsel sağlık bozukluğudur. Özellikle, duygu kusurlarından biri, üzüntü duygusu ve ilgi kaybı gibi sürekli olarak düşük ruh hali ile karakterizedir. Depresyon kalıcı bir sorundur ve geçmeyen bir problemdir. Depresif bir dönemin ortalama uzunluğu 6-8 aydır.

Depresyon, hepimizin normal ve sağlıklı yaşamın bir parçası olarak yaşadığı ruh halindeki dalgalanmalardan farklıdır. Gündelik hayatın zorluklarına geçici duygusal tepki depresyon teşkil etmez.

Aynı şekilde, bir kişinin ölümüyle sonuçlanan üzülme hissi bile ısrarcı değilse bu durum depresyon olarak görülmez. Ancak, depresyon bir ölümü takip ettiğinde bu durum psikologlara göre ”karmaşık yas” olarak tanımlanır. (1)

Depresyonun nedenleri

Depresyonun nedenleri hakkında 3 temel bakış açısı vardır. En yaygın olarak, depresyon bu üçünün bir kombinasyonu olarak görülmektedir:

  • Depresyon, nörokimyasal veya hormonal dengesizliğin yol açtığı tıbbi bir hastalıktır.
  • Depresyona bazı sabit ve saplantılı düşünceler neden olur.
  • Depresyon, talihsiz deneyimlerin bir sonucudur.

Bunların her biri şiddetli bir şekilde depresyonun bir nedeni olarak ele alınabilirken, her biri birçok önemli soruyu yanıtsız bırakmaktadır. Yüzeyde her biri güçlü bir vaka olsa da, bazen hiçbiri bize tam resmi veremeyebilir. İşte bazı önemli hususlar:

  • Depresyon fiziksel belirtilere neden olsa da ve nadir durumlarda fiziksel nedenleri varsa, bu bir hastalık değildir.
  • Depresyonun temel bir yönü düşüme tarzıdır, ancak karamsar olma kaçınılmaz olarak depresyona neden olur mu?
  • Travma, karışıklık ya da üzücü deneyimler depresyonu tetikler gibi görünebilir, ancak durumları benzer olan insanların bazıları depresyondan acı çekerken bazıları neden depresyondan acı çekmez?
  • Düşünme tarzınız depresyonun korkunç bedensel belirtilerine neden olabilir mi?

Ancak, depresyonu çevreleyen tüm yönleri göz önüne aldığımızda, parçaların nasıl bir araya geldiğini gerçekten görebiliriz, böylece depresyonun nedenlerini ve dolayısıyla onu yenmenin en iyi yolunu anlayabiliriz.

Depresyonun bu ‘nedenlerine’ ilişkin mevcut düşünceye bakarak, gerçek bir depresyon anlayışını bir araya getirebilir ve onu çevreleyen bazı efsaneleri devre dışı bırakabiliriz. (2)

Depresyonun belirtileri

Depresyon kişiden kişiye değişir, ancak bazı ortak belirtileri vardır. Bu semptomların hayatın normal düşüklüğünün bir parçası olabileceğini unutmamak önemlidir. Ancak sahip olduğunuz semptomlar ne kadar çoksa, semptomları ne kadar güçlüyse ve ne kadar uzun sürdüyse depresyon ile uğraşmanız o kadar olasıdır.

  • Çaresizlik ve umutsuzluk hissi: Umutsuz ve hiçbir şeyin iyiye gitmeyeceği düşüncesinin baskın olmasıdır. Kişi durumu iyileştirmek için yapabilecek hiçbir şey olmadığını düşünebilmektedir.
  • Günlük faaliyetlerde ilgi kaybı: Artık eski hobileri, eğlenceleri, sosyal faaliyetleri veya karşı cinsle olan ilişkileri umursamamak diğer bir belirtidir. Sevinç ve zevk hissetme yeteneğini kaybetme durumudur.
  • İştah ve kiloda değişimler: Önemli kilo kayıpları veya kilo alımları (bir ayda vücut ağırlığının % 5’den fazlasının değişmesi) göze çarpabilmektedir.
  • Uyku düzeninde değişimler: Özellikle sabahın erken saatlerinde uyanmak uykusuzluğun belirtilerindendir.
  • Öfke veya sinirlilik: Kişi huzursuz ve şiddete meyilli olabilmektedir. Hoşgörü seviyesi düşmekte ve öfke seviyesi artmaktadır.
  • Enerji kaybı: Yorgun, halsiz ve fiziksel olarak bitmiş gibi hissetme durumudur. Bütün vücudunuzu ağır hissedebilir, küçük görevleri yorucu bulabilirsiniz. Alınan görevler normalden daha uzun sürede tamamlanır.
  • Kendinden nefret etme: Güçsüzlük ya da suçluluk hissi baskındır. Algılanan hatalar ve hatalar için kendinizi sertçe eleştirme durumu görülür.
  • Kayıtsız davranış: Madde bağımlılığı, kumar oynama alışkanlığı, dikkatsiz araç kullanma veya tehlikeli spor gibi kaçak davranışlara meyilli olma durumudur.
  • Konsantrasyon sorunları: Odaklanma, karar verme veya bir şeyleri hatırlama sorunudur.
  • Açıklanamayan ağrı ve ağrılar: Baş ağrısı, sırt ağrısı, ağrıyan kaslar ve mide ağrısı gibi fiziksel şikâyetlerde artış görülebilmektedir. (3)

Depresyonun tedavisi

Depresyonunuzu tedavi etmek için doktorunuz ilaç, psikoterapi veya her ikisini birden reçete edebilir. Sizin için uygun bir kombinasyon bulmak zaman alabilir. Tedavi çözümleri, depresyonun nedenleri ve semptomları değişebildiğinden sizin durumunuza göre uyarlanacaktır. Egzersiz, uyuşturucu ve alkolden kaçınılması ve bir rutine yapışılması, depresyonu kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Etkili bir tedavi planı bulmak için belirtilerinizi doktorunuzla tartışın. (4)

Depresyon için tedavi yöntemleri

Sarı kantaron: Sarı kantaron hafif ila orta düzeyde depresyon için popüler bir bitkisel tedavidir. Bir antidepresan gibi çalışan, serotonin ve serotonin reseptörlerinin tekrar alımını engelleyen hiperisin ve hiperforin gibi kimyasal bileşenleri bulundurmaktadır. Bir veya iki yemek kaşığı kurutulmuş kantaronu bir bardak sıcak suya ekleyin ve 10 dakika kadar demleyin. Bu çayı günde iki kez içebilirsiniz.

Kakule: Kakule, bedeni ve hücreleri yenilemeye yardımcı olabildiği için ruh halinizi de iyileştirmenize destek olur ve depresyonu tedavi eder. Bir fincan ılık su veya süt için bir buçuk tatlı kaşığı kakule tozu ilave edin. Günde bir kez için. Banyo suyunuza birkaç damla kakule yağı ilave edebilirsiniz.

Balık yağı: Araştırmalar, depresyon hastalarının genellikle düşük omega-3 yağ asitlerine sahip oldukları bulmuştur. Balık yağları normal beyin fonksiyonları için gerekli omega-3 yağ asitleri bakımından yüksektir ve depresyon hastaları için önerilir. (5)

Elma: Günde bir elma depresyonu uzak tutmaktadır. Elma, eonlar için her türlü rahatsızlığı önleyen en iyi meyve olarak düşünülür. Depresyon için de aynı derecede etkilidir. İnce kıyılmış yarım elma ve 1-2 çay kaşığı balı bir bardak süte ekleyin. Her gün tüketin. Sütten hoşlanmıyorsanız elma suyu içebilirsiniz.

Safran: Safran, beyindeki serotonin düzeylerini artırır, böylece hafif depresyonu iyileştirir. Yemek için lezzetli bir baharattır. Düzenli olarak bir tutam alabilir veya yiyeceğinize ekleyebilirsiniz.

Gül yaprakları: 25-30 taze gül yapraklarını suyun içine koyun. 12-15 dakika kaynatın. Serinletin ve şeker ekleyin. Bu karışımı iki kez veya günde üç kez için. Bu evde çare sizi etkili bir şekilde depresyondan kurtarır.

Kahve: Bir fincan kahve ile güne tazeleyici bir başlangıç yapabilirsiniz. Kahve içinde bulunan kafein iyi bir duygu durum yükselticidir ve sizi daha iyi hissettirir. Günde 1-2 fincan kahve hafif depresyonu hafifletir. Ancak 2 bardaktan fazla tüketmeyin; Aksi takdirde, depresyonu artırabilir. (6)

Sarımsak: Bir çalışma, sarımsak özünün, serotonerjik, adrenerjik ve dopaminerjik sistem ile etkileşerek ve MAO-A ve MAO-B düzeylerini engelleyerek önemli antidepresan aktivite gösterdiğini kanıtlamaktadır. Sarımsak, kronik depresyon, uykusuzluk ve yorgunluğun üstesinden gelmek için en iyi ev ilaçlarından biridir, bu nedenle günlük diyetinize sarımsak ekleyin.

Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesi, serotonin düzeylerini arttırarak ve stres hormonlarını düşürmektedir. Kaygı ve depresyonun üstesinden gelmeye yardımcı olur; bu, sakinlik hislerini tetikler. Bir fincan soya veya pirinç sütü alın ve üzerine 4-5 çay kaşığı yulaf ezmesi ekleyin. İyice pişirin. Bal ve kuru meyveleri ekleyin. Beyni rahatlattıkça her gün tüketin.

Kaju: Depresyon tedavisinde Niasin, B3 vitamini formunda kullanılır. Kaju fıstığı, B3 vitamini için iyi bir kaynaktır. Sekiz adet kajuyu alıp ezin. Bu tozu bir bardak süte ekleyin. Bunu düzenli olarak tüketin. (7)

Kereviz: Kerevizdeki potasyumla birlikte büyük miktarda folik asit depresyon semptomlarının önlenmesinde size çok yardımcı olacaktır. Her gün yaklaşık 2 bardak kerevizi çiğ veya pişmiş halde tüketebilirsiniz. 1 ila 2 hafta düzenli olarak yemelisiniz. Bu sorunun belirtilerini önlemede size yardımcı olacaktır. Ek olarak, bunun yerine soğan da kullanabilirsiniz.

Badem: Badem, depresyon için etkili ev ilaçlarından biri olarak görülebilen çinko ile birlikte B12 vitamini bakımından zengin.

Kuşkonmaz: Kuşkonmazdaki pek çok güçlü bileşik bu hastalığın çeşitli semptomlarıyla mücadelede size yardımcı olabilir. Kuşkonmaz ayrıca E vitamini ile birlikte folat bakımından zengindir ve bu da beynin işleyişini artırıp iyi bir ruh hali elde etmede yardımcı olabilir. Buna ek olarak kuşkonmaz, beyindeki serotonin üretiminden sorumlu olan triptofana da sahiptir. Dolayısıyla, ruh halinizi dengeye getirecektir.

Ispanak: Birçok çalışmaya göre depresyona neden olan başlıca sebeplerden biri folik asit eksikliğidir. Birçok bilim adamı, depresyondan muzdarip olanların normal insanlara oranla folik asit açısından düşük olduğunu keşfetmiştir. Serotonin seviyeleri, folik asitten yoksun olduklarında düşecek ve depresyona neden olacaktır. Günlük gereksinimi karşılayan folik asidin en az 200 mikrogramını günde tüketmeniz yeterlidir. Pişmiş halde 3/4 fincan ıspanak tüketmeniz, gereksinimi karşılamanıza yardımcı olabilir. (8)

Meyan kökü: Bu bitkinin ana faaliyeti, insan vücudunun “stres hormonu” olarak da bilinen kimyasal kortizol üzerine kuruludur. Meyan kökü, vücutta kortizol üretimini engelleyebilen bir kimyasal olan glisyrrizin içerir. Bu olduğunda, depresyon semptomları da kaybolmaya başlar ve kişinin ruh hali sabitleşir. Bununla birlikte, meyan kökünün bazı ilaçlarla etkileşime girip vücutta komplikasyonlara neden olabileceğini söylemek önemlidir. Bu nedenle bu bitkiyi kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.

Papatya: Birçok depresyon vakasında belirgin düzelme sağlanmaktadır. Papatya etkili bir yatıştırıcıdır. Takviyeleri veya çayı şeklinde tüketilebilir. Bu bitkinin sıvı özütü her yerde kolaylıkla bulunur. Bununla birlikte, papatya bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve bu nedenle bu otun sadece bir tıp uzmanının rehberliğinde kullanılması önemlidir. (9)

Epsom tuzu: Yatıştırıcı sıcak banyolar her zaman yatıştırıcıdır ve vücudunuzun ısısını yükselterek ruh hali ve endişenizi düzenler. Ek avantajlar için, Epsom tuzlarına başvurun. Tuzlardaki magnezyum sülfatın anksiyete ve tansiyonu düşürdüğü gösterilmiştir. Ayrıca sakinleştirici kokuların faydalarını elde etmek için banyo suyunuza lavanta veya vanilyalı uçucu yağlar eklemeyi deneyebilirsiniz. (10)

Yeşil çay: Depresyon için en basit, ancak en etkili ev ilacı, yeşil çay alımının miktarını arttırmaktır. Bazılarınız kahve içmeyi tercih edebilirsiniz, ancak aslında kahve, depresyonu kötüleştirebilecek en önemli katalizörlerden biridir. L-theanine gibi birçok temel besin maddesi içeren yeşil çay, ruh halinizi iyileştirebilir ve yorgunluğunuzu giderebilir. Sonuçları en üst düzeye çıkarmak için, özellikle kahvaltıdan sonra günde birkaç kez yeşil çay içmelisiniz.

Muz: Muz sadece fiziksel gücünüz için değil aynı zamanda zihniniz için de iyidir. Magnezyum bakımından zengindir. Bu nedenle, muz depresyon için en iyi ev ilaçlarından biridir. Mutlu bir akıl sağlığı durumu için günde 2-3 muz yemelisiniz.

Kabak çekirdeği: Muz gibi, kabak çekirdeği de depresyonun ortadan kaldırılması için yararlı magnezyum bolluğu içerir. Balıklarda bulunan sağlıklı yağlar kabak çekirdeği olarak da sunulmaktadır. Bu sağlıklı özelliklerle kabak çekirdeği, depresyonun çabucak ve zahmetsizce atılmasına yardımcı olabilir. Lezzeti daha iyi hale getirmek için biraz tuz ilave edebilirsiniz. (11)

İlgili Yazılar